Навални за Путин: Царят е гол

Навални за Путин: Царят е гол

Руският опозиционер Алексей Навални, говорейки днес за руския президент Владимир Путин, използва познатия от приказката на Андерсен израз "Царят е гол". Това стана на съдебно заседание по апелативната жалба на Навални срещу наложена му от съда глоба за оклеветяване на ветеран от Втората световна война, предаде ДПА

"Голият цар иска да управлява докрай. Той се е вкопчил във властта", заяви Навални, който участва в съдебното заседание от наказателната колония чрез видеконферентна връзка. Опозиционерът предупреди, че ако Путин продължи да управлява, за руснаците това ще е едно откраднато десетилетие, което ще се добави към едно вече изгубено десетилетие.

"Искам да кажа на скъпия съд, че вашият крал е гол. И не само едно малко момче крещи: Той е гол", заяви Навални, правейки паралел с приказката "Новите дрехи на царя".

"Двадесет години на бездарно управление доведоха до този резултат. Има една корона, която се смъква. Има тонове лъжи по телевизията. И има, разбира се, огромно лично богатство", каза Навални.

Съдът днес отхвърли жалбата му срещу присъда по дело за клевета срещу ветерана от Втората световна война Игнат Артьоменко. Съдът потвърди присъдата, което означава, че Навални ще трябва да плати глоби на обща стойност 850,000 рубли (11 400 долара), което е близо двойният размер на средната годишна заплата в Русия, отбелязва Ройтерс.

"Присъдата на първоинстанционния съд да се остави без изменения, а жалбата на защитата без удовлетворяване", огласи решението на съда съдия Наталия Куришева. По този начин присъдата влезе в сила, но адвокатите на Навални обявиха, че ще оспорват решението пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

На съдебното заседание Навални изглеждаше много отслабнал от гладната стачка, която неотдавна бе обявил и която наскоро прекрати, посочва Франс прес. Днес един от адвокатите му разказа, че от 94 килограма той е станал 72 килограма, допълва Ройтерс.

Самият Навални в аудиозапис, разпространен от независимата телевизия "Дожд", казва: "Вчера ме заведоха в банята. Имаше огледало и се погледнах в него. Приличам на ужасен скелет".

Малко преди това негови съмишленици съобщиха в Ютюб, че разформироват мрежата от местни активистки групи на организацията на Навални в Русия.

Съдът обяви днес, че първото заседание, на което ще разгледа по същество иска на прокуратурата организациите на Навални да бъдат обявени за екстремистки, ще се състои на 17 май, казаха адвокати на опозиционера.

По-рано през седмицата московски съд забрани на основания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), както и на мрежата от регионални щабове, да публикуват информация в интернет. По искане на прокурорите ФБК няма достъп до банковите си сметки, няма право да организира протести, както и да публикува статии в медиите, докато съдът вземе решение.

Ако мрежата на Навални бъде обявена за екстремистка организация, властите ще имат по закон право да осъждат на затвор активистите и да замразяват банковите ѝ сметки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?