Навални заплаши с общ бойкот на президентските избори, ако не го допуснат до тях

Навални заплаши с общ бойкот на президентските избори, ако не го допуснат до тях

Руският опозиционер Алексей Навални обеща пред шефовете на свои структури из регионите на страната да организира общ бойкот на президентските избори догодина, ако не бъде допуснат до надпреварата за висшия пост, съобщава "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Общественото мнение трябва да се обработи така, че хората сами да настояват Навални да бъде регистриран като кандидат-президент - това е разпоредил опозиционерът на своите щабове. Според него за кампанията му вече знаят 60 на сто от хората в Русия.

 

Тази оценка е твърде оптимистична, смята обаче политологът Константин Калачов. "Видях редица регионални анализи, там имаше други данни", казва той, но признава, че Навални става все по-известен в руската провинция. Стратегията с бойкот според експерта е нещо очаквано, но и властите в Русия очаквано не се страхуват от нея.

Цифрите, огласени от Навални, изглеждат внушително. Но дори да е информирал за своята кампания 60 на сто от жителите на Русия, първо, едва ли ще може да мобилизира всички тях, и второ, останалите 40 на сто или изобщо не се интересуват от политика, или подкрепят само Путин, коментира аналитикът Алексей Макаркин.

 

Дори ако тези 60 на сто подкрепят регистрацията му като кандидат, повечето от тях нямат готовност за никакви усилия в тази насока. Отношението им е следното: с Навални - хубаво, без него - пак добре, смята наблюдателят. Намерението на Навални с обществен натиск да принуди властта да го регистрира за изборите, според Макаркин, е "логично, но неосъществимо".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?