Навални заяви в Европейския съд за правата на човека, че е тормозен от властите на Русия

Навални пред съда в Страсбург

Главният политически опонент на руския президент Владимир Путин, Алексей Навални, заяви на заседание на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), че е подложен на тормоз от руските власти, и поиска от съдиите да признаят "политическа мотивация" в многобройните му арести, предаде Франс прес.

"През последните години бях задържан не по-малко от седем пъти. Миналата година прекарах два месец в килия, защото упражних правото ни на свободно събиране", каза Навални пред 17-те съдии на Голямата камара, върховната инстанция на ЕСПЧ, в Страсбург.

"Вероятността това да е станало без политическо съгласуване е също толкова слаба, колкото да срещнем динозавър в този съд", иронизира борещият се с корупцията адвокат, комуто руски съд забрани да участва в президентските избори в страната на 18 март.

Навални напразно се е оплаквал от тези арести пред руски съдилища преди да сезира ЕСПЧ, където внесе пет молби между 2012 и 2014 г.

В продължилата си седем минути пледоария Навални поиска от съда да даде положителен отговор на молбата му да признае политическа мотивация на арестите му в Русия.

На заседанието представителите на руското правителство отхвърлиха аргументите на защитата на Навални и отрекоха да има политическа мотивация. Те напомниха, че властите трябва да бъдат предварително уведомявани за всяко обществено събиране, както се прави и другаде в Европа.

"Законът е приложен по разумен и обичаен начин, което значи, че молителят няма основание за жалба", заявиха те.

Представителите на Русия настояха, че руската полиция е реагирала пропорционално на демонстрациите и че ролята на държавата е да гарантира обществения ред. Те заявиха, че Навални многократно е пренебрегвал и нарушавал закона и го обвиниха, че "се изкарва жертва".

"Ако една организация реши да потъпче законите, тя не трябва да очаква насърчение от този съд", заяви адвокатът на руската страна Михаил Галперин.

Решението на ЕСПЧ ще е окончателно и не подлежи на обжалване. То се очаква след няколко месеца.

След заседанието Навални заяви, че се надява да създаде прецедент. "Ако ЕСПЧ признае политическа мотивация, ще можем да използваме становището му като прецедент за други съдебни дела", изтъкна той.

Навални призовава за бойкот на руските президентски избори и за масови демонстрации в неделя.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?