Навършват се 10 години от убийството на Зоран Джинджич

Шествието във вторник в Белград в памет на Зоран Джинджич

Сърбия отбелязва днес десетата годишнина от убийството на своя премиер реформатор - проевропейски ориентирания Зоран Джинджич, със съзнанието, че атентатът, отнел живота му, значително е забавил модернизацията на страната и придвижването ѝ към членство в ЕС, предава във вторник агенция Франс прес.

Разглеждан от мнозина като сръбския Джон Ф.Кенеди, Зоран Джинджич, първият демократично избран ръководител на сръбско правителство в посткомунистическа Сърбия, е застрелян от снайперист посред бял ден пред входа на сградата на правителството в Белград на 12 март 2003 г., две години след встъпването му в длъжност. Той бе на 50 години.

Целта на убийците  - група полицаи от специалните части, свързана с организираната престъпност, бе да спрат прилагането на амбициозната му програма за реформи, целящи сближаване с Европа на неговата страна, която тогава бе изолирана на международната сцена заради ролята ѝ в кървавите войни, разкъсали бивша Югославия през 90-те години на миналия век.

"Джинджич посвети основната част от времето си на мисията да превърне Сърбия в уважавана държава", си спомня през Франс прес Чедомир Йованович, един от близките му сътрудници.

Джинджич, който е философ по образование, се впуска в политиката още в своята младост. Той бе "мозъкът" на народен бунт, който през октомври 2000 г. доведе до отстраняването от власт на покойния президент на Сърбия - всемогъщия Слободан Милошевич.

Неговото правителство се сблъска с две основни пречки: сътрудничеството с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия и проблема за Косово – сръбска провинция с преобладавщо албанско население, която тогава се стремеше към независимост. Оттогава Сърбия изпълни задълженията си към Международния трибунал, като последният от обвинените от международното правосъдие бе предаден на трибунала през 2011 г. Но тя все още е изправена пред трудния проблем за Косово, провъзгласило едностранно незвисимост през 2008 г., която Белград отказва да признае.

Сегашният сръбски премиер Ивица Дачич, бивш говорител на Слободан Милошевич и яростен политически противник на Зоран Джинджич, сега води преговори с косовския премиер Хашим Тачи под егидата на ЕС, с цел нормализиране на двустранните отношения. Напредъкът в този диалог е основното условие, поставено от Брюксел на Сърбия, кандидат за присъединяване от март 2012 г., за предоставяне на страната на дата за започване на преговори за членство в ЕС.

"Десет години след /убийството/ Сърбия е изправена пред същите предизвикателства, пред които бе изправено правителството на Джинджич", написа наскоро Дачич в статия, публикувана от седмичника "НИН". "Сърбия все още не знае кои са нейните граници, върху каква територия упражнява реално своя суверенитет", изтъкна той.

"Аз обаче съм убеден, че той /Зоран Джинджич/ би приветствал това, което ние, неговите политически противници, правим днес" за решаването на проблема с Косово и за сближаването на страната с ЕС.

Илия Вуячич, професор във факултета по политически науки, отбелязва, че основната разлика между Зоран Джинджич и неговите наследници се състои в това, че "той се опитваше да реши проблемите по своя инициатива, докато отговорните представители днес са принудени от международната общност да търсят решения".

"Джинджич се зае много бързо, още с встъпването си в длъжност, с проблема за Косово. Десет години след неговата смърт проблемът все още няма решение", заяви той.

Според Зоран Живкович, бивш близък сътрудник на Зоран Джинджич, "неговото убийство определено спря Сърбия". "Ако го бяха оставили жив, аз съм убеден, че Сърбия щеше да се присъедини към ЕС по същото време като съседна Хърватия", която се предвижда да стане през юли 28-та страна член на ЕС, уверява той.

Зоран Джинджич не беше много популярен по време на своя мандат заради болезнените реформи, които той трябваше да приложи, и по-специално заради решението си да арестува и предаде Слободан Милошевич на Международния трибунал през 2001 г. Но неговото убийство остави дълбок отпечатък в съзнанието на обществото и стотици хиляди граждани присъстваха на погребението му. Оттогава репутацията му само расте.

"Той ни даде надежда за едно по-добро бъдеще, но тази надежда умря с него", каза за АФП Дубравка Ковачевич, 47-годишна, майка на две деца.

Днес хиляди симпатизанти на Зоран Джинджич преминаха в шествие през центъра на Белград, за да му отдадат почит, както всяка година от убийството насам.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?