Навършват се 109 години от обявяването на независимостта на България

Борисов: Днес продължаваме да градим историята

Навършват се 109 години от обявяването на независимостта на България

На 22 септември честваме Деня на независимостта на България. Това е актът, с който преди 109 години на практика страната ни отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд прочита в двора на църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор.

В цялата страна ще имаше официални чествания и тържества.

В София 22 септември бе отбелязан на площад "Княз Александър I”, където Столична община организира тържествено честване с програма пред Паметника на Независимостта, в която ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хорова асоциация "Света София – България”.

По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново, където т.г. председателят на парламента Димитър Главчев ще приеме рапорта на тържествената заря-проверка. На тържествата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

С тържествена света литургия в храма светиня "Свети 40 мъченици" в Търново беше отбелязвана на 109-тата годишнина от обявяването Независимостта на България.

На събитието бяха кметът Даниел Панов и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Включиха се също министрите Теменужка Петкова и Николай Нанков, депутати и представители на местната власт и институции.

С празничен водосвет по традиции бяха поръсени знамената на НВУ и търновски организации.

Речи произнесоха кметът Даниел Панов, вицепрезидентът Илияна Йотова и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Огромна чест и вълнение е за всеки български държавник да говори пред българите на този празник. Независимостта е един от редките извори на самочувствие за българите. 22 септември е предизвикателство пред съвременните български политици. Днес българската държава е изправена пред важни решения, гражданите искат държавата да е силна, а институциите да работят за тях. Днес повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта. Да не забравяме, че независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ". Това заяви в своята реч по случай честването на 109-тата годишнина от Независимостта на България вицепрезидентът Илияна Йотова.

Прочетен беше поздрав, изпратен от премиера Бойко Борисов.

С дълбоко уважение към българската държавност честитя на всички празника на Независимостта, казва Борисов.

България е минала през много трудни моменти в историята си, но силният дух и волята на народа винаги са побеждавали неблагоприятните събития и са давали тласък за развитието ни. С тази енергия и желанието да просперираме нашите прадеди са се преборили за провъзгласяването на независимостта на България и за превръщането ѝ в равноправна на другите държави. Благодарение на техните усилия се издига международният авторитет на страната ни, се казва в обръщението на Борисов.

Днес ние продължаваме да градим историята като наследяваме великите дела на тези българи и именно затова трябва да бъдем още по-отговорни за съдбата на следващите поколения. Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света. Всичко това е плод на усилията и работата на много българи през годините. Нека не ги забравяме и да продължим достойно делото им, казва още министър-председателят.  

Най-зрелищната част от честванията започва в 20.15 ч, когато ще бъде пуснат аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". Тържества ще има в цялата страна. В София ще има честване на площад "Александър I" в 11.00 ч.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?