Навършват се 50 г. от смазването на Пражката пролет

Александър Дубчек

Днес се навършват 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В 23 ч. на 20 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница, припомня Франс прес.

В резултат на инвазията Чехословакия, която през 1993 г. ще се раздели на две държави - Чехия и Словакия - остава насилствено в орбитата на СССР, сложил ръка върху страната след края на Втората световна война, отбелязва агенцията.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев не спира да нараства. Човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия през януари 1968 г. и от генерал Людвик Свобода като президент на страната през март.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събирането и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. На това Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, след които идва военната окупация.

На 21 август 1968 г. Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. на Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани, и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още на сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити през първите няколко дни от военната операция.

Дубчек и други прореформаторски настроени чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни на трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля в Чехословакия на комунистическата партия.

Много жители на страната, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират невъоръжена съпротива, отбелязва Франс прес.

На 27 август мнозина се радват, след като чехословашкото знаме отново е издигнато на Пражкия замък и на летището на столицата. Облекчението обаче е краткотрайно: в обръщение към нацията президентът генерал Свобода обявява, че окупаторите си тръгват с условие за "нормализиране на ситуацията".

Дубчек добавя в реч, че "свободата моментално ще бъде ограничена, за да стане възможно връщането към нормалното".

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процеса на политическа "нормализация".

Демокрацията ще се върне в Прага едва с "Кадифената революция" през 1989 г., отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?