Навигацията на правителствения самолет отказа, докато Борисов е на борда

Шефът на Авиотряд 28 иска да бъде купен нов самолет

Директорът на Авиотряд 28 Тодор Коджейков, сн. БГНЕС

Малкият правителствен самолет "Фалкон" с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен ръчно на пистата на летище София, съобщиха от правителствената информационна служба.

До мярката се стигнало, след като навигационната система отказала напълно при опит самолетът да се приземи в София.

Системата е изключила и пилотите не са успели да я рестартират, така се е наложило да преминат на ръчен режим. Самолетът е приземен успешно, няма пострадали.

"Фалкон"-ът вече е на почти 20 години, но минава редовни технически прегледи.  

Правителственият Фалкон ще бъде спрян, докато не се установи причината за аварията, съобщи

Директорът на Авиотряд 28 ген. Тодор Коджейков съобщи, че "Фалкон"-ът ще бъде спрян от полети, докато не се установи причината за аварията.

Той съобщи, че на борда е имало 9 души. Пилотите са направили втори кръг над летището и са кацнали визуално, благодарение на това, че са познавали района и самото летище.

Коджейков призова за купуването на нов самолет.

"Машината е на 19 години. Знаете, че и преди в годините има 3-4 отказа поради една или друга причина. Това, което правим е, че спазваме стриктно всички изисквания за експлоатация, но старата апаратура си показва дефектите. Имаме нужда от нов самолет, в който не се вози само премиерът“, каза Коджейков.

Това е пореден инцидент с правителствения "Фалкон". През 2015 г. "Фалкон"-ът кръжа над София, защото колесникът му не се прибрал при излитане за Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България