Наводнение в Китай взе 71 жертви

Наводнение в Китай взе 71 жертви

10,64 млн. души са пострадали, 71 загинали и 13 безследно изчезнали при наводнения и свличаща в Южен Китай предизвикани от проливни дъждове, съобщава във вторник китайската агенция Синхуа.

Поради силната стихия и очакваните по прогноза още няколко дни проливни дъждове властите в Китай са евакуирали екстремно 643 хиляди души, като Министерството на гражданска администрация започва изработване на план за справяне с бедствието.

До момента икономическите щети се оценяват на 448 млн. долара. Пострадали са 350,2 хиляди селскостопански селища, а 57,6 са напълно унищожени. Домовете на 104 хиляди семейства са наводнени и 56 хиляди са разрушени изцяло.

В южните провинции на Китай четиридневните непрекъснати валежи са предизвикали препълване на планинските потоци, преливане на речните корита, наводнения и свличаща Най-засегната от пороите е провинция Гунгдонг, където щетите са за 160 млн. долара, тъй като са пострадали предприятия, изнасящи лека промишленост.

Всяко лято сезонните дъждове в Китай носят смърт и разрушения от предизвиканите стихийни наводнения.

Големите китайски градове са защитени от гигантски диги, но бедствията често се случват във фермерски общини и планински градове, които не са предпазени от преливащите реки и свлачищата.

Милиони китайци в централен и южен Китай живеят на обработваеми блатисти места и по равнините по речните брегове.

По статистика на китайската метеорологична администрация наводнения и тайфуни са убили 2 704 души миналата година. Това е втората най-смъртоносна година след 1998 г., когато природните стихии отнеха живота на 4 150 китайци.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?