Наводнението в Банско е заради изсечените за ски зоните гори

Наводнението в Банско от придошлите води на река Глазне най-вероятно е заради изсечените за построяването на ски пистите в курорта гори, смятат от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”.

За изграждането на ски съоръженията в сърцето на Национален парк “Пирин“ бяха обезлесени близо 250 хектара девствени гори по стръмни терени във високата част на планината, се посочва съобщение на екоорганизацията, разпространено във вторник. Голяма част от просеките са в пъти по-широки от разрешеното, а за половината нови писти няма въобще необходимите оценки за въздействие върху околната среда, допълват еколозите.

Според тях продължителните обилни валежи са най-честата причина за преливания на реки, но обезлесяването вследствие изсичането на гори за ски писти също може да е сред основните причини за наводнението в Банско. Горите със своите дървета и повърхност на листата и дебелата рехава горска постилка попиват голяма част от влагата при дъжд. За разлика от тях по утъпканите писти цялата вода изтича веднага по повърхността към най-близката река.

Намаляването на тревното покритие и увреждането на почвения слой след строежа на писти, както и утъпкаване на почвите в ски зоната също намаляват възможностите за естествено попиване при сериозни валежи и увеличават значително прииждането на реките.

Стесняването на речното корито чрез диги, за да се отвоюва допълнително пространство за застрояване, води до намаляване на обема, който може да поеме допълнителните количества вода.

При използването на изкуствен сняг за ски пистите се натрупва повече снежна покривка от естественото и съответно по-голям отток при нейното разтапяне, припомнят природозащитниците.

От коалицията отново призовават Министерство на околната среда и водите за провери спазват ли се условията на концесията на ски зона Банско в Национален парк “Пирин“. Наскоро изчисления по сателитни снимки показали, че е възможно използваната площ от националния парк за ски зона да е два пъти по-голяма от договореното в концесията.

Преливания на река Глазне в Банско са наблюдавани и преди, но никога с подобна честота, както през последните няколко години, допълват еколозите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?