Наводнения блокираха хиляди туристи в черноморските ни курорти

Наводнения блокираха хиляди туристи в черноморските ни курорти

Хиляди чуждестранни и български туристи, вместо да се наслаждават на ваканцията си в неделя, бяха блокирани в наводнените си стаи. Хотели в южни черноморски курорти и къмпинги бяха залети след проливния дъжд, излял се в неделната нощ. Туристи на палатки се наложи да бъдат евакуирани заради бурята. Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем замина за Бургас на заседание на кризисния щаб в областта, за да се реши дали да се обяви бедствено положение. В Несебър извънредно положение бе въведено от общината за 24 часа.

Слънчев бряг, Несебър, Обзор, Приморско, Китен и къмпингите "Каваците", "Градина" и "Смокиня" са засегнати сериозно от силната буря през нощта. В Слънчев бряг, където в момента са на почивка 30 хил. туристи, повечето хотели в близост до брега на морето са наводнени, като през терасите на първите етажи влиза вода, а улиците са се превърнали в реки и придвижването е трудно.

Няма обаче данни за пострадали хора. Закъсали са и автомобили, а туристите, които са летували на открито край Обзор и в местността Иракли, са прибрани в хотели и частни квартири, съобщиха от Гражданска защита-Бургас.

Придошлата река в местността Иракли е заляла 30 палатки на летуващи там туристи, което наложило евакуацията на над 40 души, след които и четири деца. Хората са спасени от екипи на "Гражданска защита" и са настанени в хотели в Обзор. Две двойки тийнейджъри, които са били за Джулай морнинг в Иракли, са били спасени от удавяне.  В началото на пороя е нямало мобилна връзка с тях, но после са успели да се свържат с младежите и те са били преведени до изкуствено създаден от пороищата остров. Отново в района на Иракли, 100 души са изолирани, но живи и здрави, снабдяват се постоянно с вода, храна и нужните неща, вече е започнало тяхното изтегляне, съобщи Дарик радио.

Още 28 души, които са летували на открито, са евакуирани и настанени в хотели и частни квартири на територията на Обзор. Пътят до село Емона е залят, там 4 автомобила плуват в морето, шоофьорите им са ги изоставили, те в момента са в безопасност. В селища в Бургаско и в отделни квартали на града електрозахранването в момента е спряно

Силно затруднено заради падналия през нощта порой е и движението по пътя Бургас-Созопол и съответно до къмпинг “Градина”.

В момента се отводняват и хотели в Слънчев бряг, Несебър, Обзор и Приморско. От обилния дъжда са засегнати частни имоти и жилищни сгради в Бургаски регион. Голяма част от къщите в село Оризаре също са наводнени, отделни поражения имало и в с. Тънково, съобщи кметът на Несебър Николай Трифонов. В цялата община има разрушени пътища, тротоари, пътни настилки, наводнени къщи и вече има 2 скъсани диги.

“Като цяло положението е сложно, макар че е в посока на нормализиране. Всичко е под контрол”, бе категоричен Трифонов. Той съобщи, че вече са предприети мерки за отводняване на най-тежко пострадалите участъци.

Обилните дъждове засегнаха и северното Черноморие. Поройният дъжд е наводнил мазата на прочутата с посещенията на писателя Йордан Йовков Филипова кръчма в добруджанското село Красен.

Около 150 къщи в това село и Росица и Василево от община Генерал Тошево са наводнени. Отнесена и е настилка от улици.

Споделяне

Още от България