Наводнения и риск от лавини в Западна Европа

Лавина в швейцарския кантон Ури, заснета във вторник

Наводнения, придошли реки, обилни снеговалежи, риск от лавини и откъснати от света населени места имаше днес в няколко страни от Западна Европа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

На места във Франция има наводнени полета и къщи. Тридесет департамента в страната са под оранжева тревога заради лошото време и наводненията. Оранжев код означава хората да внимават заради опасни природни феномени.

В Париж река Сена преля по бреговете и се очаква максималното ѝ ниво да бъде отчетено в петък. Очаква се то да достигне пика от 6,10 метра, регистриран през юни 2016 г. Тогава експертите казаха, че това е било най-високото ниво на реката в Париж от 30 години насам.

 

Заради очакваното сега покачване на водите на Сена бяха закрити няколко станции на влака, свързващ центъра с предградията и преминаващ покрай бреговете на реката.

В град Сошо заради покачване на водното ниво бе затворен автомобилният завод на Пе Ес А /PSA/ и 1800 работници се озоваха в принудителен отпуск.

Южно от Страсбург бяха взети мерки за овладяване на покачването на водите на река Рейн.

На германска територия точно срещу Страсбург, нивото на реката днес достигна 4,73 метра.

Във френските Алпи има обилни валежи, съчетани с топенето на падналия вече сняг на някои места. Поради риск от наводнения в много общини училищата останаха затворени. В Шамони в подножието на Монблан вчера имаше максимален риск от лавини и хората бяха призовани да не напускат домовете си. Днес обстановката се нормализира.

Около 75 туристи и работници бяха евакуирани от четиризвезден планински хотел в Северна Италия близо до границата с Австрия след лавина, паднала през нощта, предаде Асошиейтед прес. Заедно с гостите и персонала на хотел "Лантаухерер хоф", намиращ се на височина 1870 метра и на около 100 километра северозападно от италианския град Болцано, бяха евакуирани и местни жители.

Италианските власти обявиха риск от пета степен за лавини в долината Веноста, което означава много висока опасност. Около 10 000 туристи са напълно изолирани заради снежната блокада в съседния град Тироло.

В Швейцария обилни снеговалежи затрудниха пристигането на участниците в Световния икономически форум в Давос, започнал днес. Курортите Цермат, Андермат и Зас-Фе пък са откъснати от външния свят зарази риск от лавини.

В австрийската провинция Тирол пък училищата останаха днес затворени в някои села, откъснати от света заради обилния снеговалеж.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?