Наводнения и задръствания по пътищата, рудници спряха работа

Наводнения и задръствания по пътищата, рудници спряха работа

Обилните дъждове и снегове, обхванали по-голямата част от страната от събота през нощта, продължават да създават инфраструктурни проблеми и в понеделник. Наводнени са стотици къщи, задръствания има по пътищата, три рудника спряха работа. Заради лошото време  са затворени пристанищата във Варна и в Бургас.

На места преливат язовири, повишени са нивата на всички реки в Плевенско, Осъм излиза от коритото си, съобщиха от  Гражданска защита. За укрепване на нейната дига  при селата Градище и Българене, община Левски, спасителни екипи са започнали да пренасят чували с пясък. Само половин метър остава до преливането на р. Вит, след което старият път за Циментовия завод край Плевен може да остане под вода. Създава се организация, за да не се допусне излизане от коритото на река Искър в най-ниския ѝ участък - при село Горник, община Червен бряг, където е измерено голямо повишение на нивото.

Екипи извършват аварийно-спасителни работи в софийските села Требич, Биримирци и Гниляне.  

Без вода да осем селища в Пловдивска област. Прекъснатото електрозахранване на помпена станция  е оставило без питейна течност асеновградските села Патриарх Евтимово и Златовръх, както и карловските села Богдан и Каравелово. В с.Тополово е въведен режим на 6 часа поради аварирал водопровод, който пресича реката. Негодна за пиене е водата в карловските села Наречен и Сушица заради пробив на водопровода и навлизане на дъждовна вода в него. Поради висока мътност напълно е прекъснато водоподаването в Калофер. Подобна е ситуацията и селата Куртово, Розино и Караджалово, където са наводнени помпените станции. Там вече се работи по възстановяването на съоръженията и се очаква те да бъдат върнати в строя следобед.

Десетки улици бяха наводнени в Пловдив, работи се по отпушването на канализацията и подлезите в кв. Коматево, Голямо Конарско шосе, Пазарджишко шосе, бул. "Марица", района от Централна  до Сточна гара, Автогара "Родопи" и до Семинарията.

Седем села във Врачанско са без ток от тази нощ, заради аварирали два даликопровода съобщават от Гражданска защита. Това са селата Чирен, Три кладенци, Лесура, Осен, Галатин, Фурен и част от Девене.

Наближава критичната си точка и нивото на река Янтра край Велико Търново, но засега няма непосредствена опасност за преливане в Асенова махала и до завод “Победа” в квартал “Чолаковци”, съобщиха от Гражданска защита . Струпване на дънери и клони затруднява оттичането на реката в района на Дълга лъка и екип на Гражданска защита е започнал разчистване. Все още има свободен обем в язовирите "Йовковци" и "Александър Стамболийски" и на този етап не се очаква те да започнат да изпускат вода.

Въпреки че са язовирите в Пазарджишка област са пълни, няма опасност от скъсване на диги. Нормализиран е трафикът на три възлови кръстовище в Пазарджик, където имаше запушени канали, отводняват се къщи в село Попинци и в Ракитово, както и залетият цех в село Калугерово.

Бедствено положение е обявено и в община Съединение, Пловдивско, заради разлива на река Потока.

Затворен е проходът "Шипка" заради причиненото задръстване от тежкотоварни коли, които пътуват без вериги.

Фуражи и зърно подгизнаха в хасковското село Сусам, наводнени са дворове, приземни етажи и селскостопански постройки заради непочистеното корито на реката. Вече няма опасност за населението, защото водата е спряла настъплението си. Овладени са разливите в общините Димитровград, Минерални бани и Хасково, съобщиха от Гражданска защита. За последните два дни в региона са паднали почти два пъти над месечната норма валежи, на места до 147 литра на квадратен метър.

Бедствено положение е обявено и в община Симеоновград, Хасковска област.  

Приземни етажи на повече от 30 къщи са наводнени в град Кърджали, залите са и домове в селата Глухар и Пепелище. Мостът на село Люлякоов е отнесен. От полунощ прелива язовир „Кърджали”, отворени са три клапи на язовир „Студен кладенец”. В община Крумовград без ток са 11 населени места.

Навсякъде в област Монтана вали сняг, но пътищата са проходими. Проходът Петрохан е почистен и опесъчен и е наложено ограничението всички автомобили да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Пътят към село Синеморец е труднопроходим заради падналите обилни дъждове в района. Изхвърлен от морето пясък е запушил устието на река Велека, която е покрила с вода пътя. Затворени пътища в района няма. Екипи на Гражданска защита и в момента работят по изтеглянето на аварирали автомобили. Има една наводнена къща в квартал "Долно Езерово". Всички селища имат ток и вода.

Заради проливните дъждове в община Царево е обявено бедствено положение. Микроязовирът край село Лозенец прелива и хората от близките къщи са предупредени да се евакуират заради опасност от скъсване на дигите. 

Поройният дъжд, който продължава трети ден, наводни трите рудника на "Мини Марица-Изток" и е спряно подаването на въглища за ТЕЦ "Марица-Изток 2", ТЕЦ "Марица-Изток Енел" и "Брикел". Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Обявено е извънредно положение в комплекса.

Миньори от дневната смяна са насочени за поддръжка на водоотливната система, изпомпва се вода от рудниците. Осигурено е безопасно електрозахранване. Оборудването е преместено на безопасни места. 

Валежите в комплекса "Марица-Изток" са стигнали до 165 литра на квадратен метър. Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение. Над 70 къщи в различни села са наводнени от проливните дъждове, които продължават трети ден. Всички язовири в съседната община Опан са препълнени и има опасност да прелеят. Най-сериозна е ситуацията в село Мусачево. От Гражданска защита са предупредили хората за опасността домовете им да бъдат залети. Залети са и десетки къщи и дворове в село Априлово. В село Обручище са наводнени 200 къщи, водата е отцепила 20 от тях с 35 души. Екип на "Енел" с висикопроходими машини осигурява хляб и вода за бедстващите.

Критично остава положението в община Раднево. Продължават отводнителни работи в селата Трояново и Трънково.

Заради непочистените от снега пътища и образувалите се задръствания колите на градския транспорт в София се движеха през деня с големи закъснения, съобщиха от компанията за градски транспорт. С час-два изоставаха от разписанията си автобусите за кварталите в полите на Витоша и преминаващите през натоварените кръстовища.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България