Наводнения отнеха шест живота в Тоскана

Наводнения отнеха шест живота в Тоскана

Шестима души са загинали, а трима се водят безследно изчезнали в италианското градче Ливорно, област Тоскана, заради наводнения, съобщи Ройтерс в неделя.

Според агенция Франс прес, която цитира пожарникари, жертвите на обилните валежи са над пет, като четири са семейство, открито в наводнената си къща в Ливорно, където се е изсипал изключително силен дъжд за четири часа тази нощ, превръщайки улиците в реки и отнасяйки автомобили.

"Кориере дела сера" уточни, че става дума за момиченце, родителите му и дядото. Тялото на друг човек е било открито в зона на свлачища.

"Извънредната ситуация не е приключила," посочва местната администрация в сайта си.

Кметът на Ливорно Филипо Ногарин определя ситуацията като драматична, трудна и критична. За Флоренция е обявен оранжев код, като бурите започнали снощи от Северна Италия се придвижват на юг. Подлезите в Рим са затворени като предпазна мярка.

Националната конфедерация на селскостопанските производители Колдирети (Coldiretti) коментира, че лошото време е настъпило веднага след сушата, заради която земята е по-суха от обикновено и не може да поеме дъждовете.

Валежите в Тоскана са намалели с 57 процента това лято, отбелязва организацията, цитирана от Франс прес.

Тропикализацията на климата увеличава крайностите във времето - горещи вълни, силни важели, тежки градушки, които вредят на националното селскостопанско производство, посочва Колдирети. Според организацията през последните 10 години щетите възлизат на 14 милиарда евро.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?