Наводнения отнеха шест живота в Тоскана

Наводнения отнеха шест живота в Тоскана

Шестима души са загинали, а трима се водят безследно изчезнали в италианското градче Ливорно, област Тоскана, заради наводнения, съобщи Ройтерс в неделя.

Според агенция Франс прес, която цитира пожарникари, жертвите на обилните валежи са над пет, като четири са семейство, открито в наводнената си къща в Ливорно, където се е изсипал изключително силен дъжд за четири часа тази нощ, превръщайки улиците в реки и отнасяйки автомобили.

"Кориере дела сера" уточни, че става дума за момиченце, родителите му и дядото. Тялото на друг човек е било открито в зона на свлачища.

"Извънредната ситуация не е приключила," посочва местната администрация в сайта си.

Кметът на Ливорно Филипо Ногарин определя ситуацията като драматична, трудна и критична. За Флоренция е обявен оранжев код, като бурите започнали снощи от Северна Италия се придвижват на юг. Подлезите в Рим са затворени като предпазна мярка.

Националната конфедерация на селскостопанските производители Колдирети (Coldiretti) коментира, че лошото време е настъпило веднага след сушата, заради която земята е по-суха от обикновено и не може да поеме дъждовете.

Валежите в Тоскана са намалели с 57 процента това лято, отбелязва организацията, цитирана от Франс прес.

Тропикализацията на климата увеличава крайностите във времето - горещи вълни, силни важели, тежки градушки, които вредят на националното селскостопанско производство, посочва Колдирети. Според организацията през последните 10 години щетите възлизат на 14 милиарда евро.

Споделяне

Още от Свят