Наводнения в Австралия евакуираха 1000 души

Наводнения в Австралия евакуираха 1000 души

Около 100 души са евакуирани в щата Куинсленд в северо-източна Австралия заради наводнения, предизвикани от проливни дъждове, предаде ББС в сряда.

Изцяло е евакуирано населението от 300 души на града Тиъдър. Те бяха отведени с хеликоптери, тъй като под вода се намират всички сгради. В този и още два австралийски града бе обявено бедствено положение.

Нивото на река Досън в района на града Тарум достигна 10.28 метра, на метър от превишаването на достигнатия през 1956 г. рекорд. В столицата на щата – Бризбейн, зимата е най-дъждовната за последните 150 години

Щетите от стихията се оценяват на 1 млрд. щатски долара, като сериозно пострадала е слънчогледовата и памуковата реколта. Премиерът на Куинсленд Ана Блай заяви, че ще прибегне до фонд за възстановяване от бедствия в размер на един милион австралийски долара, а премиерът Джулия Гилард обеща да събере останалите пари с държавни средства.

Наводненията засегнаха и населени места в щата Нов Южен Уелс. Там също се наложи евакуация, но 175 души от пренощувалите в спасителен център са се върнали по домовете си. Други 800 души ще успеят да на правят това след поне едно денонощие.

Изданието припомня, че пред пролетта на 2009 г. източното крайбрежие на Австралия бе обявено за бедстваща зона, а 5 хил. души от град Лисмор в Нов Южен Уелс бяха евакуирани.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?