Наводнения в Тетевенско, един човек загина

Язовирите в страната са под наблюдение заради лошото време

сн. бТВ

Един човек загина, а до домовете на стотици други няма достъп, след като порой предизвика наводнения в Тетевенско. В общината е обявено бедствено положение.

По информация на МВР Ловеч един човек е загинал при тежкото наводнение.

Тялото на 36-годишен мъж е намерено около 11:30 часа във вторник. Той е оставил колата си до къща за гости в района и е тръгнал пеша за Тетевен, опитал се е да прекоси вада, при което водата го е отнесла. Все още се прави оглед на място.

Според синоптични данни в района са паднали 99 литра на квадратен метър. Те са предизвикали наводнения и материални щети. Най-тежко е положението в селата Градежница и Глогово, обясни областният управител на Ловеч Георги Терзийски пред БНР. Там има наводнени къщи, телефонните и пътни връзки са прекъснати.

В Глогово заради паднал железобетонен мост са откъснати три махали, в които живеят около 300 човека. Прави се организация за снабдяване на бедстващите хора с храна и за евентуално оказване на медицинска помощ. Търси се начин до тях да се достигне с АТВ или с коне, обясни Терзийски. Проблеми има и в селата Гложене, Голям извор и Черни вит, където има засегнати от наводненията къщи, свлачища и наводнени пътища.

Наводнен е участък по пътя между Български извор и Сопот, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите са предупредени да се движат с повишено внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, движението е в една лента поради свличане на земни маси и камъни на пътното платно.

Проблеми

Дъждовете създадоха проблеми и в други части на страната. Градушка унищожи в понеделник вечерта селскостопанската продукция в няколко села на смолянската община Баните. Във вторник там се правеше оглед на щетите. Заради пороите огромно свлачище застрашава да помете две къщи в село Давидково в същата община.

"Такъв грохот не бяхме виждали и чували. Това бе нещо ужасно. Всичко е затрупано. Нямам застраховка на къщата. С 200 лева пенсия какво да имам", каза собственичката на една от пострадалите от свлачището къщи Веска Делиева пред БНР.

Къмпинг "Арапя" в община Царево се е наводнил след проливните дъждове във вторник сутринта. В Бургас силната буря нанесе материални щети, но опасност за населението няма, язовирите се следят денонощно.

Оранжев код за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки е обявен за 11 области на страната. Това са Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. За останалата част от страната е в сила жълт код с изключение на областите Видин, Перник и Кюстендил.

През следващите дни се очаква повишение на речните нива в цялата страна, предупреждават синоптиците от БАН.

Очаква се повишение на нивата на Арда и Марица

Министерството на външните работи на България предупреди властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица, съобщиха от ведомството. В предупреждението към гръцките власти се обръща внимание на вероятността от преливане на язовир "Ивайловград", заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

Турските власти са предупредени, че макар нивото на Марица около Свиленград да е под прага на предупреждение съгласно Системата за ранно предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да премине жълтия и оранжевия праг и да стигне червения праг на тревога.

Кризисният щаб на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор следи денонощно състоянието на язовирите в страната, съобщиха от ведомството. Засега няма язовири, които да създават опасност за хората, но въпреки това всички съоръжения се следят.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?