Зам.-министрите ще са ясни до дни

Наводненията и плащанията по европроектите са първите задачи на новия кабинет

Министрите дават по 300 лв. от първа заплата за бедстващите райони, проблемът с блокираните пари в КТБ остава за редовния кабинет

Служебното правителство на Георги Близнашки се събра на първо заседание. Снимка: БГНЕС

Служебните министри ще дадат личен пример като отделят по 300 лв. от първата си заплата за бедстващите в пострадалите от наводненията райони. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки след първото заседание на правителството, което се проведе часове след церемонията по предаването на властта.

Решаване на проблема с наводнените райони в Северозападна България и най-силно засегнатата община Мизия, отпушване на плащанията по спрените европраграми "Околна среда" и "Регионално развитие", изчистване на забележки в Споразумението за партньорство с ЕС и ревизия на бюджета ще са първите задачи, с които ще се захванат министрите от служебния кабинет.

Решаването на проблема със затворената Корпоративна търговска банка най-вероятно ще остане за следващия редовен кабинет. Важните енергийни проекти като изграждането на газопорвода "Южен поток" и акционерно споразумение с американската "Уестигхаус" за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" кабинетът тепърва ще се запознава, преди да излезе с позиция.

При приемането на властта служебните министри повториха приоритетите, възложени им от президента Росен Плевнелиев и всички подчертаха, че ще им бъде трудно заради скромния финансов ресурс, с който разполагат.

Вторият ешелон на властта ясен до края на седмицата

До края на седмицата ще са ясни зам.-министрите, както и новите назначения на ключови постове в държавната администрация.

Всички зам.-министри от кабинета на Пламен Орешарски са подали оставки. На някои от тях им е било предложено да останат на постовете си, но засега не е ясно кои ще останат. По-вероятно е почти всички зам.-министри да са нови.

Външният министър Даниел Митов каза, че ще има двама нови заместници, но се въздържа да обяви имената им, преди да бъдат назначени от премиера.

Министерството на вътрешните работи ще има трима заместници, като е единият е Филип Гунев, който беше и в предишния служебен кабинет, съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов. Според неофициална информация другите му двама заместници ще са бившият шеф на полицията в Смолян Кирил Хаджихристев и прокурорът Андрей Янкулов.

Служебният премиер Георги Близнашки заяви, че екипът му от съветници "в основни линии е избран" и предстои да бъде обявен публично.

Близнашки увери, че министрите няма да прибягват към "никакви чистки или прояви на реваншизъм", но ще се разделят с хората с "политически пристрастия" и тези, които участват в корупционни схеми.

В още първия ден с поста си се раздели началникът на Дирекцията за строителен контрол арх.Николай Христов. Той е бил поканен на среща от министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева, която му е съобщила, че не желае да работи с него. Веднага на място си подадох оставката, каза арх. Христов пред Mediapool.

 

Най-вероятно промени е имало и в други ключови ведомства, но официална информация към момента няма.

Помощ от фонда за европейска солидарност за наводнените райони

Кабинетът ще ускори изпращането на необходимите документи за получаване на помощ от Фонда за европейска солидарност, съобщи служебният премиер. Решението е взето на правителственото заседание. Според Близнашки шансовете да получим парична подкрепа са големи, защото това е "най-бедният регион в ЕС".

По думите му обаче не трябва да разчитаме само на европейската помощ, а да "покажем и национална съпричастност към нашите сънародници". Той призова хората да откликнат на кампанията, провеждана от БЧК и да се съберат колкото се може повече средства. "Има достатъчно заможни хора у нас", които могат да помогнат, каза Близнашки.

Той съобщи, че националният фонд за покриване на щетите при бедствия е изчерпан и в момента се търсят резерви и средства от различни програми. Добре е, че поне парламентът отпусна допълнителни 50 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствията, посочи Близнашки.

В четвъртък бедстващото градче Мизия ще бъде постено от министрите на вътрешните работи Йордан Бакалов и на социалната политика Йордан Христосков, а след това и от служебния премиер Близнашки.

На първото си заседание служебният кабинет се е запознал с доклад на директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов за ситуацията в засегнатите от пороите региони. "Нещата на този етап са под контрол доколкото е възможно", отчете Йордан Бакалов. Той добави, че се работи и по молбите за подпомагане.

Работата под напрежение заради орязаните разходи

След като парламентът отказа да направи актуализация на държавния бюджет, а реши да ореже разходите на министерствата, това "ще постави под сериозно напрежение работата на служебното правителство", каза финансовият министър Румен Порожанов при встъпването си в длъжност.

Кабинетът ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза, както и ще подготви проект за актуализация на бюджета за тази година, за да може новото правителство да е наясно със ситуацията, допълни Порожанов.

"Трябва да се направи всичко възможно да се разплатят средствата по спрените оперативни програми, за да не бъдат загубени парите от ЕС", продължи той.

Дефицитът за първите шест месеца на годината е 995 млн. лв. Основната част от него, над 50%, е заради разплатените евросредства, които все още не са възстановени от ЕК, каза от своя страна вече бившият финансов министър Петор Чобанов. Според него с предложената, но отхвърлена от парламента актуализация на бюджета, са се давали по-добри възможности и фискални буфери в ситуация, в която непрекъснато се стоварват шокове върху икономиката.

Актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства, което ще бъде голямо предизвикателство сега, каза Порожанов. Той посочи, че фискалният резерв от 8.2 млрд. лв. в края на юли създава устойчивост, в рамките на настоящия закон за бюджета и при настоящия дефицит. В същото време обаче в началото на 2015 г. трябва да се обслужат големи плащания - близо 1.7 млрд. лв. по дълга, както и близо 1.1 млрд. лв. авансови плащания субсидия за земеделците, както и текущият дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв.

Най-големите притеснения обаче са свързани с неизпълнение на приходната част спрямо заложеното, което в различните оценки варира между 650 и 850 млн. лв., посочи Порожанов.

Чобанов отчете, че при НАП има добро изпълнение на приходите, но това не може да се каже за агенция "Митници". Тъй като фискалният резерв е на добро ниво, ако има актуализация на бюджета веднага след изборите може да се изчистят някои създадени дисбаланси, смята Чобанов.

За смяна на ръководствата на приходните агенции е рано да се говори, първо трябва да се направи анализ, каза Румен Порожанов. Той уточни, че засега е ясен само един негов заместник, но отказа да посочи името му.

На фокус са европрограамите

По отношение на Споразумението за партньорство с ЕК, което служебният кабинет предстои да подпише, все още не е фиксиран броят на градовете, които ще получат подпомагане по новата програма "Региони в растеж". Позицията на България е за 67 града, но ЕК настоява да се ограничат до 36. Отиващият си регионален министър Десислава Терзиева каза, че са оставили този въпрос отворен за да не се блокира процеса по одобряване на документа.

Правителството на Орешарски не се съобрази с редица препоръки на Еврокомисията и зачеркна някои основни моменти в него, подготвени от предишния служебен кабинет. Такъв например е приемането на Закона за еврофондовете, както и реформите в здравеопазването и образованието, които са свързани със затваряне на болници и училища.

Оперативна програма "Транспорт" е в изключително драматично състояние с риск магистралите да не бъдат построени. Вицепремиерът Екатерина Захариева отчете това като "леко изоставяне", но транспортният министър Николина Ангелкова обяви, че това ще бъде основният ѝ приоритет в работата.

Въпреки притеснителното състоянието на бюджета, ще се търсят резерви да не се спира строителният сезон. Забавянето в разплащането е демотивирало строителите и общините, посочи Захариева.

Според Порожанов не е било редно в последния ден отиващото си правителство да отпуска 166 млн. лв. на оперативна програма "Околна среда", но се надява всичко с плащанията да е проверено. Финансовият министър открои като една от амбициите си извършването на плащанията по спрените оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", за да могат да бъдат парите заявени и признати от ЕК. Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем, коментира Порожанов.

Захариева предупреди от риск на загуба на средства по редица оперативни програми в края на годината. Заради затворената КТБ е блокирана работата по обновяването на домовете за 50 млн. лв., като строителството едва ли ще започне през тази година.

Няколко варианта за пенсионна реформа

Служебното правителство ще остави няколко варианта с финансови разчети за реформи в пенсионната област, каза социалният министър Йордан Христосков.

На първо място ще бъдат предложени варианти за ранното пенсиониране на хората, работещи в първа и втора категория труд. Всички разработени предложения ще са с финансови разчети в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, посочи Христосков.

По думите му вариантите ще са продължение на работата на Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система, създаден от предшественика му Хасан Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес