Наводненията продължават в Северозападна България

Наложи се евакуация на хора в Роман и Етрополе, залети са къщи

Река Малък Искър наводни един от кварталите на Роман. Сн. bTV

Дъждовете продължават да създават проблеми в различни части на страната и в петък. Бедствено положение беше обявено в общините Роман и Етрополе, където се наложи евакуация на хора. Бедстващи и пострадали хора няма.

В Роман приливна вълна потопи цял квартал от града. Наложи се евакуация на част от жителите на града, както и на няколко села в общината. Десетки къщи бяха наводнени в Етрополе.

Остава в сила обявеното в четвъртък частично бедствено положение в община Садово. Наводнени са хиляди декари, има и застрашени от водата къщи, заради двете скъсани диги на река Чая. Най-тежко е положението със земеделски земи около с. Катуница, продукцията е унищожена, съобщава БНТ.

Междувременно обстановката в Смолянско, където вчера ситуацията беше бедствена, се успокои.

И за петък продължиха предупрежденията за опасно време. Този път обаче за по-малка част от страната. Оранжев код за валежи беше обявен за шест области, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е за Монтанска, Врачанска, Ловешка, Софийска област, столицата София и Пазарджишка област. През деня продължи да вали на много места. За южните райони на областите Монтанска, Врачанска и Ловешка се очакваха нови валежи до 35-40 л/кв.м, а в останалите части до 25-30 л/кв.м.

Проблеми във Врачанско

Заради придошлите води на река Малък Искър в петък беше обявено частично бедствено положение в врачанската община Роман и близките села Хубавене, Средни рът и Караш. Квартал на Роман беше потопен, а хората от там, както и от селата - евакуирани. В Хубавене и Караш няма и вода, тъй като помпените станции са залети. До ранния следобед имаше проблеми и с електрозахранването.

Според директора на пожарната Николай Николов наводнението в Роман не е предизвикано от скъсана язовирна стена, както се опасяват местни жители.

Река Малък Искър наводни улици и десетки домове в Етрополе. Наблюдава се близкият язовир, който по последна информация все още не прелива.

Бедствие в Садово

Продължава бедственото положение в Садово. Там се скъсаха две диги на река Чая. Наводнени са земеделски площи и общински път. Вече се работи по укрепването на дигите. Реката постепенно се оттегля в коритото си.

Укрепването ще продължи през целия ден и на този етап бедственото положение няма да се отменя, каза кметът на община Садово Димитър Здравков, цитиран от БНР. По думите му, хиляди декари обработваема площ край Катуница и Садово са пострадали от разлива на реката, а щетите за земеделските производители, повечето от които нямат застраховки, са сериозни.

Свлачище има и на пътя за асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово. Пострадалият участък от пътя е сигнализиран, движението се осъществява в едно платно, забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили, а призивът към шофьорите е да са внимателни.

Нивото на река Чая на територията на община Асеновград е спаднало и няма регистрирани нарушения на речното корито, каза зам.-кметът Петър Бояджиев, който определи обстановката като спокойна.

Обстановката в Смолянско се успокои

Продължава възстановяването на щетите от наводнението в община Чепеларе, която от вчера е в бедствено положение заради излизането на река Чая от коритото. Кметът Славка Чакърова обясни, цитирана от БНР, че има опасност реката да събори къща в града. Правели се насипи, за да се спре водата от реката, за да не падне постройката. Свлачища има на пътищата за селата Зорница и забърдо. Част от Чепеларе е без вода заради спукан водопровод.

По-късно през деня бедственото положение в Чепеларе беше отменено. Преди това същото се случи и в Смолян. Разчистването и възстановяването на щетите в областта продължава.

През почивните дни - 30 юни и 1 юли, облачността ще намалее, но ще има и превалявания, временно интензивни, а и на места с гръмотевици. Обявен е жълт код за опасен вятър в западната част на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България