Наводненията в Индия и Пакистан се разрастват и взимат нови жертви

Наводненията в Индия и Пакистан се разрастват и взимат нови жертви

Пакистански военнослужещи евакуираха с хеликоптери и лодки хиляди бедстващи хора в равнинните райони в Пакистан, където в четвъртък наводненията засегнаха още селища. В съседна Индия армията спусна от въздуха храна за стотици хиляди хора, откъснати от света в наводнени райони в контролираната от Индия част на Кашмир, съобщи Асошиейтед прес.

Индийската и пакистанската част на спорния хималайски регион бяха засегнати от тежки наводнения през последните дни. Длъжностни лица съобщиха, че загиналите в двете страни са общо 461.

Наводнения пометоха селскостопански култури, повредиха десетки хиляди къщи и засегнаха повече от милион души от 3 септември насам. Те бяха предизвикани от тежки мусонни дъждове, изсипали се над пакистанската източна провинция Пенджаб и над Кашмир, за чийто контрол спорят Индия и Пакистан.

"Служители на военновъздушните сили съобщават, че са видели тела на жени и деца да се носят по течението на придошли води по улиците. Правим всичко по силите си да съберем телата възможно най-скоро", заяви полицейски източник от град Шринагар, цитиран от Ройтерс.

Ахмад Камал, говорител на пакистанската Служба за управление на бедствените ситуации, каза, че 261 души са загинали и 482 са ранени в Пакистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят