Наводненията в Индия взеха стотици жертви

Сн. ЕПА/БГНЕС

Хиляди спасители се опитват да евакуират пострадалите при смъртоносните наводнения, обхванали южните части на Индия, предадоха агенциите.

Над 40 000 души бяха спасени през последните дни след нови проливни дъждове, засегнали крайбрежния щат Тамил Наду. Наводненията взеха 269 жертви в района в последния месец. Тежко пострадали са над 1000 души.

Столицата на Тамил Наду - Ченай (бивш Мадрас) е потънала във вода, въпреки че валежите намаляха през нощта.

"Поройните дъждове счупиха стогодишен рекорд и предизвикаха извънредно положение в Ченай", където живеят 4.6 милиона души, заяви вътрешният министър Раджнатх Сингх в парламента, информирайки за влошаването на обстановката.

Военновъздушните сили евакуираха хиляди пътници, блокирани на летището в Ченай, което остана затворено втори пореден ден, тъй като пистите са наводнени.

Спасителите се възползваха от затишието през нощта. "Ситуацията се подобри, но изпращаме нови екипи, за да покрием възможно най-много райони", каза генералният директор на службите за справяне с природни бедствия О. П. Сингх.

В Ченай пристигна военен кораб с надуваеми лодки, медицинско оборудване и материали, и водолазно оборудване. В града остават затворени училищата, както и повечето заводи.

Очаква се индийският премиер Нарендра Моди да посети засегнатите от наводнението райони, за да се запознае на място със ситуацията.

Ченай е четвъртият най-населен град в Индия. Той е важен център на автомобилната промишленост и компютърните технологии. Властите помолиха предприятията да дадат отпуск на служителите си.

Доброволци и активисти обединиха сили в социалните медии и други интернет-канали, за да помогнат както могат на бедстващите хора - с храна и вода, подслон, дрехи или осъществявайки връзка между властите и хора в нужда. Мобилните и интернет услугите станаха ключов начин за контакт между предлагащите и търсещите помощ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?