Навръх Нова година земеделският министър се обяснява за скандална сделка

Навръх Нова година земеделският министър се обяснява за скандална сделка

По разпореждане на премиера, органите на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници аларамираха, че се строи върху дюни в защитена местност. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредна пресконференция навръх Нова година, като се опита да опровергае информацията, разпространена от Коалиция "За да остане природа" за продадени на цена под данъчната им оценка 29 декара от дюните в района на Несебър, част от защитената зона "Натура 2000".

На същата пресконференция Найденов практически бе опроверган от началника на ДНСК инж. Милка Гечева, която уточни, че решението за спиране на дейностите на терена, които не били строителство, а "заравняване”, е на строителите.

Както "Mediapool” писа в неделя, държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието в края на годината. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на няколко пъти по-висока цена. На всичкото отгоре имотът се намира в защитената зона на "Натура 2000“ и е един от малкото останали незастроени дюни в района на Несебър.

За случая сигнализира природозащитникът Тома Белев, а сайтът "Бивол“ изкара скандалните сделки от имотния регистър.

В профила си във фейсбук Тома Белев коментира, че днес по поръчка на премиера му се е обадил Найденов. Той уточнил, че първоначално теренът е бил оценен на 300 000 лева - сума по-ниска от данъчната оценка на имота.

Впоследствие от министерството се усъмнили в нея и поискали втора оценка, след която е била определена цена от около 500 000 лева, която е по-висока от данъчната оценка. Договорът за продажба бил сключен за тази сума, но според сайта Биволь, ден след финализирането ѝ, новият собственик на терена го продал за 4 009 451 лева.

Според Мирослав Найденов процедурата за земите в Несебър е започнала през 2007 г. със заповед на кмета на общината от трети август за одобряване на подробен устройствен план, в който въпросните 29 дка са включени като урбанизирана територия за застрояване. През декември 2008 г. има заповед за изключване на тези 29 дка от горския фонд. Съгласно закона за горите на 16. 06. 2009 г. следва заявление за закупуване, така че процедурата стартира. Физическото лице било заплатило за изключването от горския фонд 405 479 лв. през месец март 2009 г. и за компесаторно залесяване още 7530 лв. Процедурата е финализирана на 22 ноември тази година. Определената цена за закупуване на имота е 581 212 лв. без ДДС, с което цялата сума по продажбата възлиза на 1 141 849 лв.

"Нищо не е продавано на тиражираните в интернет цени... Нищо не съм продал, защото нямам нищо мое", заяви Найденов в понеделник и добави, че едва днес се е запознал със случая.

"Очаквах определено атака, но мислих, че ще започне през първите дни от следващата година, а не от последния ден на настоящата. Категорично нищо не е продавано и сумите, които се споделят, са пълни измислици", каза Найденов.

Той обяви, че през февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, като да участват в нея са поканени и представители на неправителствените организации, така че всичко да бъде прозрачно. На 2 януари, сряда, ще бъде издадена заповедта за създаване на комисията, добави Найденов.

Решението за създаване на комисия било взето след обсъждане между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случай.

С доклада от тази проверка ще бъде започнат и премиерът, ще бъдат запознати и медиите, каза Найденов.

"Строителство на тези територии към момента няма", заяви Милка Гечева и уточни, че на 21 декември е било издадено разрешение за строеж на 38 жилищни сгради върху въпросния терен. В момента се извършвала проверка на строителните книжа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?