Навръх празника си пожарникарите обявиха безсрочен символичен протест

На професионалния си празник във вторник пожарникарите обявиха символичен и безсрочен протест заради условията на труд. В същото време от синдикалната федерация на МВР обявиха, че обмислят общи протестни действия с надзирателите и военнослужещите по същата причина.

Зам.-шефът на полицейския синдикат Галентин Грозев обяви пред БНР, че обстановката за работа в МВР се влошава и много от полицаите започват да напускат и да се пенсионират. По думите му социалният диалог с ръководството на министерството съществува само като форма, но от него ефикасен резултат няма.

Шефът на пожарната Николай Николов коментира, че подчинените му може би протестират с основание. Той обясни, че един от проблемите на огнеборците е недобрата материална база. За подмяната на цялата техника в пожарната са необходими 450 милиона лева. Според Николов модернизацията на службата може да се извърши за десет години.

Синдикатите предупреждават, че средствата за обезщетение на съкратените служители на МВР не са заложени в бюджета за 2011 г. Те настояват да се разкрият и нови работни места в системата на МВР.

Остарялата техника, кадровата обезпеченост и сградният фонд ще са темите на среща на синдикатите в МВР с ръководството.

Споделяне

Още от България