Д-р Николай Михайлов:

Навсякъде е разположена твърдата ръка. Свободно плаващ е страхът

Д-р Николай Михайлов. Снимка БГНЕС

"В лицето на Борисов имаме един осъществен строител - нахлу на поста с намерение да остави материални следи. Предстои да опита да спечели купа със собствения си футболен отбор и да завърши цикъла от строителни мероприятия. Това се прави с идеята да спечели втори мандат", коментира психиатърът и бивш депутат от ДСБ д-р Николай Михайлов в петък по повод откриването на втория лъч на софийското метро.

"Зимата е изпитание за всяко управление. Тя ще протече и на фона на общо влошаване на икономическото положение в контекста на европейските проблеми. Освен проблем, кризата е и оправдание - това е нейният благоприятен ефект в политически план. Населението обеднява. Политическата задача е Борисов да разиграва картите си на перфектен демагог", продължи Николай Михайлов.

"ГЕРБ успя да овладее държавата както по вертикала, така и на терен. Навсякъде е разположена твърдата ръка. Свободно плаващ е страхът. Трябва да има съобразяване с това, че тази власт е безалтернативна. Има голямо значение, че първите хора имат стаж в силовите структури. Знаково е, че имаме управление, което е заподозряно във връзки с мафията, ако не сега, то преди", каза още той.

По думите му "Борисов е колкото лоялен, толкова и нелоялен." "Не се обвързва докрай с идеология и специфична политическа етика. Но кой е бил обвързан с такава етика, че да придиряме на премиера!?", запита риторично Михайлов.

"Това, което   България може да предложи на европейската идея е стабилност на ниско равнище и верноподаничество.   В ЕС фигурират страни, които не са за там. Разгръща се масовост и вторична национализация. Наблюдаваме отказ на големите страни като Германия да дотират паразитирането на някои страни. От европейската конюнктура зависи състоянието на ключови държави", коментира той.

"Това управление е своеобразен демократичен провал. На някакъв етап на проблематизация на тази власт ще трябва да бъде осъзнат провалът и да бъдат мобилизирани сили на българската политическа класа, за да се излезе от задънената улица. Хората, които са рекрутирани да управляват, произлизат от българското подземие. От самото начало това беше скандално. Такъв е българският стил -   негодуванието е свързано с потребителската кошница, а не с демократичната и етична несъстоятелност.   Но пирамидата на Маслоу трябва да бъде обръщана понякога", смята д-р Николай Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?