Назарбаев забрани руския език на заседанията на правителството на Казахстан

Нурсултан Назарбаев

Казахстан още повече отслаби културните връзки с бившите си политически господари в Москва, като забрани да се говори руски на правителствените заседания, въпреки че много министри предпочитат този език пред казахския, предаде Ройтерс.

Забраната влезе в сила във вторник, след като беше разпоредена предния ден от казахстанския президент Нурсултан Назарбаев.

Назарбаев владее и двата езика и превключва от единия на другия в своите речи. Това обаче не се отнася за мнозина казахстанци, включително някои висши служители, които предпочитат руския.

Досега правителствените заседания като цяло се провеждаха на двата езика. Но на днешното заседание, предавано пряко по държавната телевизия, само на един от участниците - образователния министър Ерлан Сагадиев, беше позволено да говори на руски. Изключения бяха допуснати и за провинциалните служители, които се включиха по видеовръзка.

След като получиха независимост, много бивши съветски републики побързаха да прекъснат връзките си с Москва - процес, известен като дерусификация. Казахстан, който стана независима държава през 1991 г., действаше по-бавно, отчасти защото етническите казахи тогава съставляваха по-малко от половината население на страната. Четири години по-късно Назарбаев направи руския втори официален език в Казахстан.

При преброяване на населението през 2009 г. обаче едва 62 процента заявиха, че владеят казахски писмено и говоримо - в сравнение с 85 процента за руския.

Оттогава етническият баланс се е променил и сега казахите са 69 процента от 18-милионното население, а руснаците съставляват едва една пета.

Руският език обаче продължава да доминира, което води до обществен натиск върху правителството за по-активно насърчаване на казахския.

Миналата година Назарбаев обяви преминаване към нова казахстанска азбука, основана на латиницата, която постепенно ще замени използваната сега адаптирана кирилица.

Споделяне

Още от Свят