Назначаването на зам.-министри се бавело заради навалицата от кандидати

Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски обяви след първото правителствено заседание в сряда, че зам.-министрите и новите областни управители се съгласуват с партиите, подкрепящи кабинета и ще са ясни до дни.

Той увери, че няма да има раздуване на политическите кабинети и в по-тежките министерства ще има по трима зам.-министри, а в по-леките – по двама. На практика това означава, че във втория ешелон на изпълнителната власт трябва да бъдат назначени около стотина души - зам.-министри, областни и зам.-областни управители.

Орешарски обясни и подходът, по който се търсят областни управители и зам.-министри: “Аз лично нямам достатъчно широк кръг познати във всички региони на страната, за да бъдат изцяло мое решение. Ще ги съгласувам с всички парламентарни сили, които подкрепят кабинета“, посочи той. Орешарски отказа да каже по колко заместници ще имат областните управители, тъй като сега се бил фокусирал върху самите областни управители.

Зам.-министрите също се съгласували с парламентарните сили, но не липсата на достатъчно широк кръг от познати била причината за бавенето на назначенията им.

"При тях е обратен проблемът - има повече кандидати, отколкото са бройките, и трябва да преценим персоналните качества на всеки от тях с ресорите, за които ще отговарят. Ще следвам логиката на съставяне на кабинета - ще има, на първо място, професионалисти в съответната сфера, а след това други характеристики", каза още Орешарски.

Думите му разпръснаха мита за неполитическите назначения, които Орешарски сам щял да направи в правителството си, налаган около формирането на правителството от подкрепящите го политически сили БСП и ДПС.

Орешарски отрече на този етап да са обсъждани каквито и да било имена за шеф на ДАНС, а финансовият министър Петър Чобанов отрече за негов заместник да се водят разговори с банкера Момчил Андреев, който преди два месеца напусна Райфайзенбанк България, където беше дълго време изпълнителен директор.

А по повод на преструктурирането на МВР премиерът заяви, че не може вътрешното министерство да продължава да работи по досегашния начин. "МВР показа сериозни дефекти в работата в последните 4 години и няма да се съглася да продължи да работи по този начин. Аз ще се опитам да аргументирам пред партньорите ни, че МВР трябва да работи в интерес на хората, а за тази цел са необходими промени, които в момента извършваме. Опитът за натрапване на идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти, не е за насърчаване", заяви Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?