Назначават 60 роми да подобряват здравната култура на събратята си

Здравни посредници, които ще работят в ромската общност, ще бъдат назначени с 60 общини, заяви пред журналисти в петък Маша Гавраилова, експерт в Министерството на здравеопазването, след като връчи сертификати на 16 нови медиатори за целта.

Те са хора от ромски произход, които посредничат между общността и здравните институции. Тяхната работа е да обяснят какви са правата и задълженията на пациентите, за да получат по-лесен достъп до здравни услуги.

20 на сто от починалите роми са деца до 7-годишна възраст. Това сочат данните от социологическо проучване за здравния профил на ромите в 16 малки градчета и села в страната. То бе представено в четвъртък пред журналисти от един преподавателят в Софийски университет и един от ръководителите на изследването Майа Грекова.

Тя подчерта, че проучването не е представително и се отнася само до ромите в изследваните райони. Според данните в повече от половината от анкетираните семейства има поне един болен.

По мнение на Грекова проучването развенчава много от популярните представи за ромите. Данните атакуват тезата, че раждаемостта сред ромите е изключително висока, 59% от жените до 29 години имат 1-2 деца, коментира тя. безработните сред респондентите са едва 33%.

Много от семействата живеят в лоши условия – 44% от тях нямат течаща студена вода, а 15% от ромите са починали заради инфекциозно заболяване.

По думите на Гавраилова се очаква 60-те медиатори да започнат работа през следващия месец. Дотогава Министерството на финансите трябва да преведе на общините предвидените в държавния бюджет средства.

Не стана ясно каква сума е заделила държавата за здравните посредници,носа били водени разговори те да получават заплати до 250 лева.

Гавраилова обясни, че обучението на здравни медиатори ще стане част от програмата на медицинските колежи и университети.

В момента се водят преговори кои точно колежи да предлагат квалификационен курс за здравни посредници. Идеята е обучението да се прави от две висши училища в страната – в Северна и в Южна България, допълни тя.

Досега медиаторите се обучаваха по проекти на неправителствените организации чрез финансиране от различни донори. Така сертификат за тази нова за България професия са получили 84 души, но много от тях не са назначени на работа.

В четвъртък документ за здравен медиатор бе връчен и на 16 роми, които са обучени по проект, финансиран по холандската програма “Матра”.

През следващите няколко месеца ще бъдат обучени още 50 нови здравни посредници по програма ФАР.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?