Назначен от Тръмп чиновник с революционна теория за затоплянето на климата

Скот Пруит

Новият ръководител на американската Агенция за защита на околната среда Скот Пруит каза, че не смята въглеродния диоксид за основен фактор, допринасящ за глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Пруит заяви, че измерването на въздействието на човешката дейност върху климата е "голямо предизвикателство" и "има огромно разногласие за степента на влиянието" на въглеродния диоксид и други парникови газове.

"Затова, не, не бих се съгласил, че (въглъглеродният диоксид) има основен принос за глобалното затопляне, което виждаме", каза той по телевизия Си Ен Би Си.

Изявлението на Пруит е в противоречие с преобладаващото научно мнение и с позицията на ръководената от него агенция, която посочва на своя уебсайт, че "въглеродният диоксид е основният парников газ, който допринася за климатичните промени напоследък".

Според нея човешки дейности, като изгарянето на изкопаеми горива, "освобождават голямо количество въглероден диоксид, причинявайки увеличаване на концентрацията му в атмосферата".

Природозащитни организации и демократи изтъкнаха изявлението на Пруит като доказателство, че той е негоден за длъжността, която заема.

Агенцията за защита на околната среда направи изявление, в което посочи, че Пруит вярва, че климатът се затопля, отчасти в резултат на човешка дейност.

"Остават обаче много въпроси, които би трябвало да се обсъдят: колко се променя климатът, до каква степен има роля човешката дейност и какво да се прави при това положение", заяви агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?