Назначена е петорна експертиза

Петорна съдебно-медицинска експертиза е назначена по случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица. Очаква се тя да бъде готова напълно до десетина дни, тъй като се чакат резултатите от хистологичните и химически изследвания, за които е необходимо повече време. Аутопсията на плода е извършена още в сряда в клиниката по Съдена медицина на Александровска болница, съобщи БНТ, като се позова на свои източници. В изготвянето на петорната експертиза като равностойни специалисти участват двама патоанатоми, акушер-гинеколог, неонатолог и патолог. Те отказват да съобщят предварителна информация от експертизата, за да не пречат на следствието. Тъй като бременността на момичето е била укривана, се предполага, че е възможно да е имало опити за прекъсването ѝ чрез медикаменти или по друг начин и затова химическите и хистологични изследвания са много важни.

Независими специалисти без връзка със случая обясняват, че появата на родова дейност в пети месец може да се обясни със заболяване или с насилствени опити за прекъсване на бременността, като и в двата случая оцеляването на плода е почти невъзможно.

В практиката няма случай зародиш на 5 месеца, ако са били толкова, да оцелее и дори поставен в кувьоз, да се развие и да живее нормално. Ако плодът е под 500 гр., независимо на колко месеца е, за медицинската наука той не е дете, а зародиш.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?