Назначението на арт-консулката в Чикаго предизвика брожения в местни медии

Назначението на арт-консулката в Чикаго предизвика брожения в местни медии

Български емигранти в Чикаго са се оплакали от назначението на Лила Георгиева за консул в града с най-голяма българска общност в САЩ. За това съобщават телевизия NBC и в. "Чикаго трибюн".

Българското посолство във Вашингтон е съобщило, че поне трима души са се оплакали писмено от кариерното развитие на младата дипломатка, станала известна в България с своя провокативна фотосесия.

"Пристигането на консулски служител в Чикаго обикновено протича без излишен шум. След което идва действителността на подпечатване на паспорти и подпомагане на търговските отношения. Но назначаването на Лила Георгиева за консул предизвика широк отзвук", коментира в. "Чикаго трибюн".

Служителката на Външно министерство привлече вниманието към себе си през октомври 2007 г., когато тиражира в Интернет -страницата си свои поразголени снимки. Тогава Георгиева заяви, че не се срамува от снимките си, защото са "арт фотографии". Тогава дипломатката бе наказана. След като изтърпя наказанието си - понижение в най-нисък дипломатически ранг "аташе" за година, комисия в МВнР е преценила, че тя е подходяща за консул в Чикаго. От министерството обявиха, че е много добър професионалист, защото има опит и знае няколко чужди езика.

Според "Чикаго трибюн", откакто е консул в Чикаго, Георгиева предпочита строги дипломатически тоалети. Вестникът отбелязва още, че миналата седмица в интервю за българска телевизия премиерът Бойко Борисов е бил помолен да коментира казуса, но е избегнал въпроса.

Назначението на Лила Георгиева е минало тихомълком в края на мандата на правителството "Станишев", но новото ръководство на МВнР не намери за нужно да го ревизира, защото няма основания.

Пристигането на свободомислещата дама в Града на вятъра бързо привлече вниманието на сънародниците ни и дори доведе до спор между изданията на българската общност - “България” и Eurochicago.com.

Вестник "България" изпрати писмо до премиера Борисов, в което се посочва, че е спорен начинът, по който се изразходват средствата от държавния бюджет, предвидени за поддържането на консулската мисия в Чикаго.

В писмото се отбелязва, че Генералното консулство в Чикаго е разположено на най-скъпата улица в града – "Мичиган авеню", където наемите са изключително високи.

Финансовата нецелесъобразност на българското консулство в Чикаго се поражда и от броя на персонала, който работи в него - генерален консул, консул, шофьор и трима служители с техните семейства.

"По непотвърдена информация, която лесно може да бъде проверена от вас, тези 6 души средно на ден са обслужвали по 8 - 10 човека. Наистина това е голяма натовареност - да обслужиш по 1 или двама човека на ден. Според нас напълно достатъчни за извършването на тази дейност са двама души, които да поемат цялостното обслужване на българските граждани", посочват от редакцията на в. "България".

Приемното време на консулството за работа с граждани също буди недоумение. То е от 10 до 13 часа. Обслужването на българските граждани е затруднено и от множеството официални почивни дни на дипломатическата ни мисия. Тя почива както на официалните празници в България, така и на тези на САЩ. За 2009 г. броят на тези почивни дни е цели 20.

Еurochicago.com реагира с контраподписка на сънародници против "искането за закриване на генералното консулство от страна на тричленния екип на в-к “България”.

"Считаме, че никой няма моралното право да претендира, че представлява българската общност в Чикаго без да се е допитал до достатъчен брой нейни представители, a това в случая не е направено. Като хора запознати с емигрантската действителност тук, ние много добре разбираме, какво се крие зад отвореното им писмо до премиера Бойко Борисов. Най-многобройната колония български емигранти има обективна нужда от консулство. Без значение е и дали господата, подели кампанията за затварянето на генералното консулство смятат себе си или някой друг за подходящ да изпълнява функциите на почетен консул”, заявиха още сънародниците ни в Чикаго", цитирани от Еurochicago.com.

Генералното консулство в Чикаго обслужва българите в общо 14 щата: Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Охайо, Уисконсин и Уайоминг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?