Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Назначението на Бриго катализира кризи в НДСВ и БСП

0 коментара

Г-н Димитров, променя ли с нещо назначаването на Бриго Аспарухов в политическия кабинет на премиера ситуацията около предстоящите местни избори и възможността за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?

Назначаването на Бриго Аспарухов трябва да се разглежда в няколко плана.

Единият въпрос е какво наложи създаването на този пост или ако използвам израза на Татяна Дончева - за какво му е на Симеон Сакскобургготски "наместник министър-председател". Явно премиерът сам е стигнал до убеждението, че не се справя с тежки ситуации и с множеството информационни потоци, поради което иска някой да му помага, дори да мисли вместо него.

Назначаването на Аспарухов именно в началото на кампанията за местните избори, която до сега се очертаваше като нещо средно между сбор от личности, светски контакти и някаква доза експертност, е следствие от разбирането на премиера, че на тези избори НДСВ ще бъде губещата страна. На 27 или 28 октомври, когато станат известни резултатите от местните избори, НДСВ и ДПС общо, като мнозинство ще имат резултат примерно между 11 и 15 процента. И тогава на дневен ред ще бъде въпросът какви са следствията за управляващото мнозинство. Ще излязат всички спекулации, свързани с предсрочни парламентарни избори и очевидността, че сегашната парламентарна конфигурация е за еднократна употреба.

Министър-председателят е преценил, че в такъв сложен и тежък момент е необходимо да бъде привлечен допълнителен ресурс, който да укрепи мнозинството в парламента, както и Министерския съвет, и е решил, че този ресурс може да му бъде даден от "професионалист" като Бригадир Аспарухов.

Третата причина за назначението е, че с типичния си вкус към хазарта царят прави изпреварващ ход. Ако това назначение се беше случило на 29 октомври, след като изборното поражение е факт и темата за предсрочни избори е особено актуална, всички щяха да са наясно с причините. Сега за тях може само да се гадае.

Какво е значението на всичко това за местните избори?

С това назначение, независимо че не е дадена точна дефиниция на функциите на Аспарухов - личен помощник или съветник с много специални функции, се отвори плоскост за предизборна кампания, която е много различна от формата, в която се провеждаше досега.

До вчера кампаниите се развиваха в спокоен, в повечето случаи експертно маркетингов маниер. Новото назначение ще направи много по-лесно обличането им в политически дрехи и ще създаде условия за мобилизация на традиционните електорати. Предизборната кампания получава нови перспективи. Дава нови възможности за онези политически партии, които са в опозиция и тези, които са извън парламента. Те могат при всеки повод да напомнят, че дневният ред на местните избори не е само въпрос на тактика.

Гласуващите на местни избори са преобладаващо на възраст след 30-те, и случилото се през последните 10 години е и личен опит за тях. Как да обясниш на привържениците на БСП, че хем това правителство трябва да се смени, и едновременно се "командирова" Бриго Аспарухов да помага?

В целия български преход има нещо недоизказано. Никой не може да обясни доколко в прехода службите са работили за националната сигурност и доколко за своя сметка. Кого по-точно е разузнавало разузнаването - собственото си участие в приватизацията, политическите партии, министри и депутати, трафика и пирамидите, точенето на бюджета и банките и т.н. Ако е имало като първостепенна грижа да има едно и да няма друго мнозинство в парламента, то е било по-скоро паралелна власт със собствени цели и извън обсега на демократичен контрол. Действителните професионалисти от Първо управление как са се "стопявали" в политиката, приватизацията и гражданското общество? Превръщали са се в редови граждани или са продължавали като непрозрачна структура да контролират всяка власт и всички правителства?

В този смисъл гласуването на местните избори освен за кметове, може да се превърне и в референдум за прозрачността.

Ще се отрази ли това обличане на кампанията в политически дрехи на плановете на БСП?

Интервюто на Татяна Дончева даде допълнителна ясна индикация, че е възможен конфликт в БСП, по-точно на "Позитано" 20. За част от кадрите там 2004 г. беше виждана като година на предсрочни избори, след които предстоят важни за кариерата и живота на всеки един неща като разпределение на министерски кресла, управление на ресурси и въобще много оптимистичен дневен ред.

Сега този дневен ред се отлага, защото онази част от БСП, която е свързана със специалните служби, ще бъде пренасочена за укрепване на настоящото статукво. С Бриго Аспарухов се отваря нов фронт на напрежение, защото съпричастността на Аспарухов за оцеляване на мнозинството при подчертан стремеж на "Позитано" да предизвика предсрочни избори, ще катализира нова криза, която ще е както вътре в БСП, така и между НДСВ и БСП, и така левицата ще се изправи пред проблемите, които в момента ерозират на десницата. Може би това се привижда на Царя като шанс за нови 800 дни?

Какви са шансовете на настоящото управление да се задържи на власт до края на мандата си, след като с назначението на Аспарухов БСП е малко или много обезоръжена?

В интервюто, което преди няколко дни даде премиера, той каза, че след първите 800 дни идват следващите. Дали обаче това е възможно, ще покажат донякъде самите местни избори.

Един унизителен за НДСВ резултат ще направи тези 800 дни нелогични. Всички усилия да се крепи това мнозинство ще бъдат извън здравия разум. Още повече, че много от кандидатите на НДСВ безпощадно разкриват собствената си некомпетентност и неспособност да защитят и елементарна платформа. Наскоро кандидат-кметът за столицата Лучано, не много свързано призоваваше да бъдат разпуснати партиите в България при положение, че той самият е кандидат на партия и че се явява на тези избори, ако не заради друго, то поне да помогне на същата тази партия да просъществува.

Всъщност оцеляването на сегашното статукво изцяло зависи от мнозинството в Народното събрание и в частност от депутатите на НДСВ.

Центробежните сили в НДСВ много лесно могат да бъдат ускорени, след като стане ясен резултатът от местния вот и всички разберат, че той бележи краха на това мнозинство. Всеки един от участниците в мнозинството ще започне да търси това поведение, което би било максимално рационално за него. Предполагам, че повечето ще преценят, че запазването на статуквото е във вреда на личните им интереси и перспективни. Индивидуалните решения ще бъдат много разнообразни.

Излизането на Емил Кошлуков от партия НДСВ на тази логика ли е подчинено?

Кошлуков и Ламбовски дадоха първите индикации за този разпад. Включително и Клара Петкова, която каза култовото изречение "Хората ме питат защо съм в НДСВ". Преди две години всички са знаели защо са в НДСВ. Сега тези, които започват да си задават подобни въпроси, ще започнат да стават все повече и повече.

Това, че НДСВ не е необходимо на българската политика, постепенно ще стане очевидно за всички.

Царят обаче няма да поеме отговорност. Знакът от негова страна беше даден с разрешението, което позволи на структурите да издигат кандидати за кметове сами, дори и в случаите, в които личната му преценка не съвпадаше с тяхната - Варна и Бургас са нарицателни в това отношение.

Симеон позволи на партията си да направи максимално усилие, може би, за да разбере и самата партия, че това е било едно безсмислено усилие.

След изборите тези, които не могат да намерят по-печеливша за себе си позиция, ще бъдат отново клиенти на министър-председателя.

Какво мислите за позицията на президента по отношение назначението на Бриго Аспарухов?

Той се присъедини последен към неприятно изненаданите от назначението. Симптоматично е, че първо изчака да се чуят повечето реакции и после каза своето мнение. Президентът няколко пъти е заявявал, че предсрочното прекратяване на мандата на това мнозинство няма да е добро за процесите на присъединяване към ЕС и за ратификацията на членството ни в НАТО. Зад тези негови думи присъства сметката, че колкото по-рано дойде БСП на власт, толкова по-износена ще бъде партията към датата на следващите президентски избори през 2006 г. Затова Първанов предпочита партията му да дойде на власт в редовни избори през 2005 г. и в едната година, през която ще са управлявали, да не са натрупали много негативи, които да се прехвърлят върху него.

Още повече, че сегашното мнозинство позволява на президента да бъде освен всичко останало обединителна, малко или повече надпартийна фигура.

От друга страна, отиването на Бриго Аспарухов на "Дондуков" 1 разтоварва президента от целия кадрил, свързан с неговото назначаване като посланик в Москва или търсенето на друго удобно място.

С назначаването на Бриго Аспарухов при премиера обаче в средносрочен план може да се създаде център, противодействащ на президента при упражняването на контрол върху службите, така че е възможен конфликт и на тази плоскост.

Напоследък в общественото внимание отново се появи друга знакова фигура - Стоян Ганев. Как се вписва той в цялата тази схема?

Би трябвало да разчитаме публичните прояви на Стоян Ганев като сигнал за началото на борбата около наследството на НДСВ.

Разпадането на парламентарното мнозинство едва ли ще е хаотичен процес. Възможно е да се правят опити НДСВ да се прероди в нещо различно. Ганев се държи като лидер, който пише национална програма за ново управление, но по-скоро дава заявка, че иска да участва в разпределението на политическото наследство на НДСВ.

Да завършим с местните избори, каква е прогнозата Ви за техния изход?

Интригата около местните избори все повече ще се съсредоточава върху върху втория тур на кметски избори в София, на които най-вероятно ще се срещат Михайлова и Софиянски.

Бъдещето на обединената десница всъщност ще се решава между първия и втория тур. За съжаление прекият изборен сблъсък не е най-удобното поле за търсене на компромис. Ако не се стигне до някакво споразумение, за което от известно време различни хора говорят, драмата на десницата предстои. Софиянски все в някакъв момент ще трябва да обясни какви са основанията му за топлата връзка с премиера и почти бизнес отношенията им по повод на реституираните имоти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.