Назначението на Ибрямов разкрива сериозен разрив между БСП и ДПС

Министър Данов е приел спуснатия му кандидат и до днес не е наясно къде точно е работил

Иван Данов. Сн: БГНЕС

Готвейки се да дадат отпор на внесения от ГЕРБ първи вот на недоверие към кабинета, центриран върху новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП), БСП и ДПС трудно прикриват напрежението помежду си по повод назначението на лидера на младежкото ДПС Джейхан Ибрямов за зам.-министър на МИП. В БСП няма единодушие и по въпроса за съществуването на самото министерство, създадено, както се твърди сред управляващите, по настояване на ДПС.

От последните изявления на управляващите става ясно, че Ибрямов не е точно политическо назначение, както твърди Лютви Местан, а спусната от партията кандидатура, която не е била съгласувана с ключови фигури в БСП и за чиято квалификация министърът на МИП Иван Данов и до днес не е наясно.

След като депутатът от БСП и шеф на комисията по регионално развитие в НС Димчо Михалевски преди ден каза пред бТВ, че според него кинезитерапевтът Ибрямов "няма необходимата квалификация и няма допирна точка с инвестиционното проектиране", съпартиецът му Емил Костадинов сподели подобно мнение в четвъртък пред БНР.

"Ако действително неговата квалификация е такава, каквато прочетох в социалните мрежи, това и за мен е до известна степен е притеснително. Това показва, че г-н заместник-министърът е твърде проблематично и съмнително да притежава необходимата експертиза за тази позиция, т.е. тук са надделели в много голяма степен някакви политически съображения", коментира Костадинов, който е председател на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране, отговаряща пряко за министерството.

Лидерът на ДПС Лютви Местан вече призна, че назначението на Ибрямов е политическо, но го оправда с това, че правителството на Пламен Орешарски било "политико-експертно" и че Ибрямов ще отговоря за връзките на МИП с общините, а той имал такава квалификация, защото е бил директор на свързаната с ДПС Фондация "Толерантност".

Ибрямов е колега на Цветан Цветанов по ВИФ, но е магистрат от НБУ и не е "калинка"

Като допълнителен аргумент за квалификацията на Ибрямов бе посочен и фактът, че е "колега по ВИФ на Цветан Цветанов".

"Първото образование на г-н Джейхан Ибрямов е кинезитерапия. Те са колеги по ВИФ с г-н Цветан Цветанов. Да, колеги по ВИФ са, защото той е завършил ВИФ", поясни Лютви Местан в четвъртък пред Нова телевизия.

"Но по-важно и натежа второто му образование, а това е в престижния Нов български университет - това е политически мениджмънт. И точно това образование всъщност в крайна сметка натежа", подчерта лидерът на ДПС.

"Ние имаме много добре подредена младежка кадрова политика", продължи той и категорично отрече Джейхан Ибрямов да се вписва в категорията назначения "калинка", за каквито са обвинявани кадрите на ГЕРБ.

"В Джейхан Ибрямов може да се види всичко друго, но не и "калинка". Това е един високо интелигентен, мислещ, вече на 36 години млад човек и той се ползва с категоричното доверие на Движението за права и свободи и той ще оправдае това доверие. "Калинките"...все още се мъдрят в държавната администрация и те са се пръкнали по времето на управлението на ГЕРБ", заключи лидерът на ДПС.

Министър Данов не е наясно къде е работил зам.-министърът

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който специално разясни пред Нова телевизия, че в министерството му никой не кадрува, призна, че се обърнал "едновременно и към г-н Станишев, и към г-н Местан" за назначаването на втори зам.-министър, който да поддържа "изключително тесни контакти с общините и кметствата".

Така след "процес от около месец и половина" му бил предложен лидерът на младежкото ДПС Джейхан Ибрямов.

"Значи, обърнах се към БСП - търся такъв човек. Трябва да ви кажа, че да намерите такъв човек в България в момента никак не е лесно, защото хората, които разбират от общини, от кметства, са си кметовете и общинските...председателите на общински съвети, а свободни хора, които да намерите, няма", каза министър Данов.

Оказа се, че той и до днес живее със заблудата, че "Ибрямов е бил председател на Сдружението на общините, на кметствата".

На реплика на водещите, че Ибрямов никога не е бил председател на Националното сдружение на общините и не е работил в него, а е бил в общинското сдружение на ДПС "Толерантност", Иван Данов отговори, Ибрямов така му е казал.

"Работил е с общините и с кметства, това... така знам за него и той ми го каза", уточни министърът, от чието поведение се разбра, че дори не е прочел внимателно биографията на Ибрямов.

Депутатите на БСП са били в изолация при съгласуването на назначението

От думите му не стана ясно с кого в БСП е разговарял, но очевидно шефовете на парламентарните комисии по регионално развитие и инвестиционно проектиране Димчо Михалевски и Емил Костадинов, чието мнение би било най-логично да се чуе, са били изключени от консултациите.

Запитан търсил ли е за съвет Димчо Михалевски, който е и бивш зам.-регионален министър, Иван Данов се засегна на тема кой е по-голям специалист и коментира: "Много странно, аз все пак съм професор по архитектура. Ако аз нямам нужната квалификация...".

Министърът не разясни защо, след като е такъв голям специалист, сам не е посочил своите заместници, а е прибягнал до услугите на партийните централи. Той обаче каза, с Михалевски никога не е говорил на тази тема. В отговор на въпрос дали реакцията на Михалевски може да е удар под кръста, Иван Данов допусна, че може и да и да е така, а после се отметна.

"Нямам представа,...аз с него разговарям само когато обсъждаме някои въпроси от неговите мораториуми", уточни той.

По думите му има нужда от такъв зам.-министър, "защото, за да се получи в министерството истинската информация каква нужда имат малките общини .......мога да ви кажа е катастрофа". "Значи един главен архитект на една малка община подписва неща, които... аз така като специалист мога да ви кажа, че аз не бих подписал, подписва конструкции, подписва геодезии", каза Иван Данов.

Строителният и проектанският бранш да се вдигнат на крака

Данов не се притеснява и от броженията в БСП срещу съществуването на МИП, защото "всяка една държава има такова министерство, има нужда от това министерство, има нужда целият този бранш, строителният и проектантският, да се дигне на крака".

Той даде и още по-фундаментално обяснение за създаването на МИП : "Лично моето мнение е, че в природата празно няма, т.е. то се създава в един вакуум".

Иван Данов разясни, че МИП всъщност е министерство на строителството.

Според източници от управляващото мнозинство то е направено по искане на ДПС с цел партията да стои на входа и на изхода на европейските средства чрез издаването на разрешенията за строеж и въвеждането на обектите в експлоатация. По този повод имаше официални възражения от Националното сдружение на общините (на което според Данов Ибрямов бил председател!) с аргумента, че отнемането на правомощия на местната власт допълнително ще забави съгласуването на проектите и ще затрудни тяхната реализация.

Сериозни резерви към създаването на МИП изрази и Европейската комисия, която твърди, че не е наясно с неговия мандат и задачи и изразява опасения, че ще има припокриване на структури и дейности по отношение на еврофондовете, което може да забави усвояването им.

За разлика от колегата си Михалевски, Костадинов също защити съществуването на МИП, без което всъщност няма да я има и ресорната комисия, която той оглавява.

"Съсловието е удовлетворено от това решение" и "ръководителите на специализираните браншови структури в сектора приветстват това решение", коментира той пред БНР.

Костадинов допълни, че "вътрешен саботаж" на служители от вече бившето Министерство на регионалното развитие и благоустройството са забавили формирането на МИП.

По думите му изграждането на капацитет в ведомството е финалната фаза. "Имайте предвид, че в първите дни при изграждането на този капацитет имаше един проблем – беше внушено, че това правителство има кратък живот и много стойностни специалисти и експерти си задаваха този въпрос и отказваха да се ангажират с работа в това правителство и това министерство. Днес обстановката вече не е такава, така че този капацитет е изграден", каза Костадинов.

В същото време от обясненията на министър Данов стана ясно, че създаването на министерството съвсем не е на финалната фаза. Ведомството още не се е нанесло в сградата на ул."Съборна" 1, където до скоро се помещаваше Испанският културен институт, като очакванията са това да стане другата седмица. Ведомството още няма банкова сметка.

 

По думите на Данов пред БНР от 126 души по устройствен правилник са назначени по-малко от половината. "Част от хората работят в коридора в Министерски съвет, има един хубав диван, част от хората, има една стая тук. Намираме се в две стаи. Това за секретарки, за такива неща просто е въпрос на фантазия", коминтера той. По думите му досега ведомството е изхарчило само 50 хил. лв.

 

Назначените около 60 служители на практика са от бивши дирекции на регионалното министерство и ековедомството, които продължават да си работят на старото място.

Нова версия за френските помощи

Иван Данов излезе и с нова версия за френските помощи, които е получавал. Той съобщи, че получените 15 000 евро не са социални помощи, а "застраховка, която се плаща от – до". "Имам документи, че те са законно получени и че няма никакъв проблем с тях", каза Данов.

Той отказа повече информация с аргумента, че тече разследване по случая, защото е "завел иск във френската прокуратура, тъй като това е едно набеждаване". По думите на Данов се разследва изтичането на информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?