Назначения без конкурс разкрити и в енергийна агенция

Назначения на служители без конкурси на мястото на освободени служители от Агенцията зу устойчиво енергийно развитие (АУЕР) разкри в петък от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, два след като подобна практика бе обявена от земеделския министър Димитър Греков, от правосъдния Зинаида Златанова и от просветния Анелия Клисарова.

 

Според изнесените от Стойнев данни, за една година от агенцията са освободени 26 държавни служители и половината от бройките били попълнени без конкурс с хора на непълен работен ден.

 

Проверката е установила сериозна динамика на човешките ресурси в АУЕР по отношение на ръководния и на експертния състав. В някои от случаите са правени промени през няколко дни – една и съща длъжност е разкривана и впоследствие закривана или обратно, обяви министърът.

 

По думите му са били освобождавани служители с мотив, че са високо квалифицирани и е неподходящо да им се предлага да заемат длъжности на значително по-ниско ниво.

 

Налага се изводът за липса на управленска визия относно необходимите длъжности за обезпечаване дейността на агенцията, както и за съмнения за тенденциозност, обяви министър Стойнев. Според него кадровата нестабилност и наличието на чести и многобройни промени в длъжностите е индикатор, че в АУЕР не е налице достатъчно добра управленска визия от страна на ръководството.

 

Значимостта на осъществяваните от агенцията дейности, която се занимава с енергийната ефективност, предполага, че там следва да работят компетентни и високо квалифицирани служители. Извършените значителни структурни, длъжностни и кадрови промени крият риск от допускане на грешки при организацията на работата, както и невъзможност за осъществяване на ефективен контрол за законосъобразното и целесъобразно протичане на процесите, заяви още Стойнев.

Споделяне

Още от България