Назначенията на шефове по европрограмите вече със съгласието на Плугчиева

Назначенията на шефове по европрограмите вече със съгласието на Плугчиева

Райка Онцова е новият директор на Изпълнителна агенция "Одит на средства от ЕС" с пет-годишен мандат. Звеното е под шапката на финансовото министерство и беше "повишено" от дирекция към същото ведомство.

Онцова и част от екипа ѝ бяха представени в сряда от вицепремиера Меглена Плучгиева, които ги поздрави с репликите: "Съдбата на 12 млрд. евро е във ваши ръце" и "Вие сте малкият Брюксел в България".

Назначенията са станали след съгласуване с Плугчиева, която ден по-рано обяви, че ще внесе в Министерски съвет до 10 февруари предложение назначаването и уволнението на хора на ръководни постове, свързани с управлението на европейските фондове, да става само след съгласуване с нея. Така системата за управление и контрол на парите от Европа ще бъде по-централизирана и същевременно по-прозрачна и сигурна, обясни в сряда вицепремиерът.

"Не става въпрос, че искам повече влияние – въпросът за по-централизирано управление на еврофондовете е поставен от Брюксел", обясни още Плугчиева. Тя ще настоява хората в Управляващите органи на оперативните програми, както и ръководителите на звена, които отговарят за еврофондовете, да се избират с конкурс, каквато е обичайната европейска практика, а не да се назначават от министъра на съответното ведомство.

Агенцията “Одит на средствата от ЕС“ изготвя оценките за съответствие на органите по седемте оперативни програми на критериите на Брюксел за извършване на плащанията и контрола върху средствата на ЕС. Тези оценки се пращат за одобрение в Европейската комисия, за да може да тръгнат същинските плащания по оперативните програми. В момента се ползва опцията за минимално авансово плащане за старт на програмите до 2010 г.

Брюксел се усъмни в капацитета на звеното миналата година, когато върна оценките за съвместимост на три програми – "Човешки ресурси", "Административен капацитет" и "Конкурентноспособност". Новосформираната агенция вече работи по бележките и препоръките на ЕК във връзка с върнатите оценки и след преработката им отново ще ги праща в Брюксел за одобрение. Незавършените оценки за съвместимост на някои от оперативните програми са временно замразени, казаха от агенцията.

Звеното е одитен орган по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. То изпълнява функциите на Сертифициращ орган по програма САПАРД, орган, отговорен за издаване на декларации за приключване на проектите по предприсъединителния инструмент ИСПА, Одитен орган е по двустранните програми за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, България – Турция и България - Македония.

От 2001 до 2008 г. Райка Онцова е заемала длъжността главен одитор на Българска народна банка, а преди това е работила в Насърчителна банка, Стопанска банка и Минералбанк.

Според фирмените регистри Онцова е собственик на фирма за счетоводни и одитни услуги ИМ-Консулт ЕООД.

Екипът ѝ ще се състои, освен от кадрите, работили до момента в звеното, от специално назначени след конкурс одитори с международни сертификати. Това са специалисти от четирите големи компании KPMG, "ПрайсУотърхаус", "Ърнст енд Янг" и "Гранд Торнтън". Новоназначените одитори са общо 9 души.

В ръководството си Онцова ще бъде подпомагана и от Одитен съвет – председател и двама заместници, чийто имена ще бъдат обявени другата седмица. Те, както и Онцова, се назначават от финансовия министър Пламен Орешарски

Плугчиева запозна екипа на одитната агенция с новия си съветник Карин Хоххаус от финансовото министерство на Германия, която ще помага на звеното при работата с еврофондовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България