Вицепремиерът Румяна Бъчварова:

Назначенията не се правят по формула и по квотен принцип

Притесненията на френския посланик, че твърде много министри отговарят за европейските въпроси, нямали основание

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Няма формула, по която да се правят назначенията в правителството и различните структури на изпълнителната власт, заяви в петък вицепремиерът, отговарящ за държавната администрация, Румяна Бъчварова.

"Ние сме бягали и от досегашния квотен принцип, защото той изисква задължение, а ние следим основно качествата на кандидатите", каза Бъчварова пред БНР.

Специално за заместник-министрите тя обясни, че техният избор е бил първо право на отделните министри. Където предложенията им са се оказали неподходящи, са били приемани и предложения на коалиционните партньори.

Тя даде конкретен пример само с Патриотичния фронт, като каза, че от него не са представени кандидатури за който и да било пост.

"Трябва да се прави една съществена разлика, че ГЕРБ влиза в това правителство и това управление с кадри на всички нива, които имат опит. Докато останалите ни партньори досега не са били в управлението. Предполагам, че е естествен от тяхна страна интересът и желанието да имат определени позиции, но нашият опит и разбиране за работата и отговорностите е добър коректив там, където евентуално може да има прекомерни изисквания", каза вицепремиерът.

По отношение на отговорността при евентуални неблагополучия в структури, чийто състав по партийна линия е разнороден, Бъчварова обясни, че тя ще се носи най-напред от съответния министър и номиниралата го партия. "Но общата отговорност в края на краищата е на мандатоносителя и затова са нашите изисквания", добави вицепремиерът.

Румяна Бъчварова коментира и изявлението на френския посланик от вчера за структурата на новото правителство.

"Структурaтa нa новото прaвителство мaлко ме безпокои. Твърде много министри отговaрят зa европейските въпроси", каза Ксaвие Лaпер дьо Кaбaн вчера по време нa конференция за предизвикaтелствaтa и възможностите пред бългaрското председaтелство нa Съветa нa Европейския съюз през 2018 г.. Според него сега зa европейските въпроси отговaрят министърът нa външните рaботи, вицепремиерът, отговaрящ зa координaциятa нa европейските политики, вицепремиерът по европейските фондове и вицепремиерът по въпросите нa държaвнaтa aдминистрaция.

Може би не сме били достатъчно ясни, когато сме обяснявали разпределението на отговорностите на вицепремиерите, заяви по този повод Бъчварова. "Вицепремиерът по европейските политики (Меглена Кунева – бел.ред.) отговаря за тези политики, които съществуват в момента като отделни ресорни министерства. Това е изключително важно, за да може да бъде уплътнена европейската проблематика, не само задълженията към Брюксел, а и вътре в страната, как те трябва да се реализират. Много сериозно някой трябва да се занимава и с подготовката на председателството. Що се отнася до европейските фондове, съвсем друг характер имат отговорностите на Томислав Дончев", обясни тя.

По същия въпрос в петък обяснение даде и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Томислав Дончев отговаря за усвояването на еврофондовете, за текущите програми и договарянето на новите. Г-жа Кунева отговаря за европейските политики по механизма за сътрудничеството и за координацията на участието на България в европейските съвети по различни теми", каза тя пред Нова телевизия.

Пред БНР пък Румяна Бъчварова декларира, че няма политическа чистка в държавната администрация: "Ние сме обявили, че няма да правим безпринципни назначения и чистки само заради политическата принадлежност на някои от служителите. Но има поредица от политически назначения, които трябва да бъдат направени. Мисля, че ние в доста кратък срок успяваме да се справим с това, като се започне от заместник-министрите, а скоро и областните управители. Това е нормално, защото всяко ново управление трябва да има екип, с който да работи. Но по никакъв начин това не е политическа чистка", каза тя.

По думите ѝ с партньорите в управлението вече са започнали разговори за взаимодействието между парламентарните групи и правителството. "Вчера имахме разговори в парламента с ръководствата на четирите парламентарни групи и изяснявахме механизма, по който ще работим. Основно за да направим връзката, която трябва да е по-продуктивна, между правителството и ръководствата на парламентарните групи", каза Бъчварова.

Споделяне

Още от България