Назначенията в съдебната система пораждат политическо напрежение в Румъния

Президентът на Румъния Траян Бъсеску (вляво)

Назначенията в съдебната система заплашват споразумението за мирно политическо съжителство между президента и премиера, сключено след парламентарните избори на 9 декември, пише в. "Гъндул" в понеделник, цитиран от БТА.

Президентът Траян Бъсеску се върна към идеята, че главният прокурор на страната и главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) трябва да бъдат предложени от Висшия съвет на магистратурата, а не от министъра на правосъдието. Тази позиция бе коментирана от премиера Виктор Понта иронично със следните думи, цитирани от почти всички вестници: "Мисля, че президентът Бъсеску е амбициозен човек и иска да бие собствените си рекорди по липса на последователност".

Понта иронизира Бъсеску, че с предложенията, които прави сега, влиза в противоречие със собствените си позиции от 2005 г., когато съгласно критикуваните от него в момента принципи бяха назначени Моника Маковей за министър на правосъдието и Лаура Кодруца Кьовеши и Даниел Морар, съответно за главен прокурор и ръководител на НДБК.

Назначенията в съдебната система рискуват да блокират споразумението за сътрудничество между президента и премиера само 24 дни след сключването му, коментира "Гъндул". Недоволството от лагера на управляващия Социал-либерален съюз (СЛС) тръгва от отказа на президента да назначи за главен прокурор и за ръководител на антикорупционната дирекция Тибериу Ницу и Йоан Иримие, които бяха предложени от министъра на правосъдието Мона Пивничеру, но получиха негативно становище от Висшия съвет на магистратурата, отбелязва вестникът.

Премиерът Понта отправи също няколко критични коментара за начина, по който протекоха изборите за ръководство на Висшия съвет на магистратурата в петък, оприличавайки ги на "маскарад".

Понта заяви, че "в съдебната система на Румъния не е направена никаква реформа и не се е променило нищо". Премиерът заяви това само няколко дни преди експерти на Европейската комисия да пристигнат в Букурещ във връзка с допълнителния доклад за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Брюксел следи тези реформи и борбата с корупцията, отбелязва "Гъндул".

В. "Ромъния либера" пише за "залозите на войната за поемане на контрол върху Висшия съвет на магистратурата". Напрегнатите избори за ръководство на Висш съвет за магистратурата в петък показаха колко важно е за министъра на правосъдието Мона Пивничеру да успее да наложи в ръководството лица, които теоретично защитават независимостта на съдебната система и издигат (чрез прозрачна процедура) магистрати на ръководни постове, включително във Върховния касационен съд, за да разполага с достатъчно лостове, за да спаси политици от СЛС с наказателни дела - нейни приближени, като бившия премиер Адриан Нъстасе, настоящия транспортен министър Релу Фенекиу, почетния председател на Консервативната партия Дан Дяконеску, кмета на Констанца Раду Мазаре и други.

Пречка пред Мона Пивничеру е бившето ръководство на Висшия съвет на магистратурата (ВСМ) - съдия Алина Гика и прокурор Оана Шмид-Хайняла, които успяха да наложат европейски стандарти в системата, пише "Ромъния либера".

Вестникът припомня, че миналата година по обвинения в корупция бяха изпратени на съд и бяха осъдени редица високопоставени политици, което стана причина дейността на ВСМ, на главната прокуратура, на антикорупционната прокуратура и на Върховния касационен съд да бъде оценена положително от експертите на Европейската комисия в двата доклада за страната.

Наред с това ръководството на ВСМ реагира остро при нарушаването на законите и конституцията през лятото на 2012 г. в периода на суспендиране на президента и при провеждането на референдума за окончателното му отстраняване.

"Ромъния либера" разказва подробно за сблъсъците в петък между лагера, близък до министъра на правосъдието Мона Пивничеру, и бившето ръководство на ВСМ. Прокурор Оана Шмид-Хайняла бе избрана за председател на ВСМ, но кандидатурата на съдия Алина Гика за заместник-председател не бе гласувана заради съпротивата на групата около министъра на правосъдието, които напуснаха заседанието. Изборът на заместник-председател на ВСМ ще се състои вероятно в сряда, информира "Ромъния либера".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?