Назрял бил моментът за производство на нелегални цигари да се влиза в затвора

ГЕРБ готви спешна поправка в Наказателния кодекс

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще предложи производството на нелегални цигари и алкохол да се криминализира.

Това стана ясно след среща по инициатива на финансовия министър Владислав Горанов с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, министрите на вътрешните работи и правосъдието Младен Маринов и Цецка Цачева, а също и на шефа на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Всички те са се договорили на парламента спешно да се предложи промяна в Наказателния кодекс (НК), която да поправи сегашното положение, при което в чл. 234 от НК се криминализират само продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол, но не и производството им.

Поправката ще се уточнява от работна група, като текстовете трябва да бъдат предложени на народните представители в края на следващата седмица.

Горанов: Спешно трябва да преодолеем пропуска в Наказателния кодекс

"Разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в НК, които възбудиха нашия интерес като заинтересовани за създаването на достатъчен инструментариум за контрол и наказателно преследване на всеки, който ощетява хазната. Целта на днешната среща беше максимално бързо да създадем организация, която да преодолее тези дефицити, които са идентифицирали специалистите по наказателно право", заяви Горанов.

Преди дни на изслушване в комисията за борба с контрабандата в парламента Цацаров лично алармира депутатите, че в момента производството на акцизни стоки като цигари и алкохол без бандерол не е престъпление.

"Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е толкова смехотворен, толкова и реален", каза тогава главният прокурор.

Новината дойде на фона на ареста на шефа на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, уличен в данъчни престъпления и пране пари покрай разбития нелегален цех за цигари в Карнобат. Оказва се обаче, че евентуалната поправка в НК няма да засегне случая "Миню Стайков".

"Всяка промяна в НК важи занапред, всичко друго би било на границата на законодателния произвол", припомни главният прокурор.

Цацаров: Мярката е закъсняла, но има шанс да се случи

Във вторник Сотир Цацаров поясни, че проблемът не е нов, не алармира за него за първи път, че мярката е закъсняла, но пък има политическа воля тя да се случи.

"За мен лично тези пропуски в законодателството не са констатирани сега. Сега имаме възможността да ги кажем на още по-висок глас и сега имаме възможността на бъдем чути. Ако законът продължава да съществува в този вид, той ще толерира нелегалното производство", каза Цацаров.

Той предложи да се въведе наказателна отговорност и за приготовление за производството на цигари, а също и регистрационен режим за машините за производство на цигари.

Данаил Кирилов: Ще се обсъжда дошло ли е времето за подобна мярка

Така и не стана ясно защо законодателната поправка е бавена години наред. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че досега нелегалното производство не е било криминализирано, защото така било преценено.

"Досега сме смятали, че административното наказване е достатъчно – там санкциите са големи, отнема се лицензът, конфискува се продукцията. Ако го бяхме направили примерно миналата година, щяхте да кажете – това е черезмерна държавна репресия, искате да обхванете чрез крайни мерки всичко. Затова криминализацията на едно деяние е процес и в този процес участва обществената оценка. Вие виждате сега какви са фактите, виждате тяхното възприемане от всички заинтересовани от публиката. Това ще е предметът на парламентарния дебат – тоест дошло ли е време действително принудата, тоест държавната наказателна репресия да бъде разширена и в частта – детайли на производството", опита да се аргументира Кирилов.

Условните присъди не са мерило за ефективността на наказателните дела

По повод равносметката, че големите акции срещу данъчни измами, включително източване на ДДС, потъват в небитието, Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата си върши работата, а съдът преценява дали някой ще влезе в затвора.

По думите му процентът на условните присъди за данъчни престъпления (63% за 2017 г., б. р.) не може да бъде мерило за ефективността на наказателното производство.

"Не отричайте въобще условните присъди - няма значение дали са за данъчни престъпления, за кражба и т. н. Това е опасен начин на мислене", отговори Цацаров на въпрос на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България