Назрява недоволство и срещу зам.-министър на транспорта заради конфликт на интереси

Назрява недоволство срещу пореден кадър в правителството – зам.-министъра на транспорта Петър Киров заради конфликт на интереси. Браншови организации заплашиха в понеделник с всекидневни пътни блокади, ако Киров запази поста си.

Пред бТВ Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка подчертаха, че изборът за лице на този пост говори ясно, че задкулисните назначения в кабинета “Орешарски” продължават.

Назначеният миналата сряда зам.-министър е син на Володя Киров - бивш директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта – звено за обучения по превоз на опасни товари.

Според хората от бранша в назначението на новия заместник на транспортния министър има конфликт на интереси и “най-малкото баща му трябва да си подаде оставката, ако иска синът му да заеме този пост”.

Освен това по времето на Володя Киров като началник на “Автомобилна администрация” е имало бум на купените шофьорски книжки. Георгиев и Иванов изразиха опасение, че тази практика може да се върне рязко “на мода”, както и че “връзкарските” назначения във втория ешелон на властта при това правителство ще продължат.

“Трябва морал и принципност. Ще покажем с протести на премиера и министъра, че трябва да се огледат за по-качествени хора”, коментира Иванов.

Георгиев и Иванов обясниха, че Петър Киров от 2002 г. е в морската администрация на транспортното ведомство. "Няма един ден в сектора автомобилизъм и изведнъж сега ни го налагат отгоре”.

Потърсен за коментар, Петър Киров отговори, че “в нито един момент, откакто е поканен за зам.-министър, не е ставало въпрос да поемам ресор с автомобилна дейност”. Той щял да се занимава с управление на оперативна програма “Транспорт” и с международната дейност на министерството. Според Киров единственият упрек към него е, че е син на баща си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?