Назрява скандал с отровни яйца в Германия и Холандия

Назрява скандал с отровни яйца в Германия и Холандия

Заразени с инсектицида Фипронил (Fipronil) яйца са открити в Германия и Холандия. В петък германската агенция по храните Це Фау У А-Ем Е Ел (CVUA-MEL) съобщи, че "очевидно" продуктите, съдържащи яйца, а не само самите яйца, са засегнати от заразата с отровния препарат, съобщи ДПА.

Дванайсет от 16-те германски провинции бяха засегнати от скандала, станал публично достояние по-рано тази седмица, когато бе установено, че яйцата от холандски ферми съдържат високи нива на фипронил.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Веригата супермаркети Алди (Aldi) съобщи, че изтегля от продажба яйцата в цяла Германия.

Алди, която в Германия контролира две отделни групи - Алди норд (Aldi Nord) и Алди зюд (Aldi Sued), уточнява в съобщението си, че отстраняването на яйцата е изцяло предпазна мярка, за да бъде осигурена яснота и прозрачност за потребителите, макар да няма доказателства за действително заразяване на продукцията си. Според компанията няма опасност за здравето на хората.

Алди има 4100 филиала в страната, които последно са купували яйца от холандски птицеферми на 31 юли.

Холандските власти предупредиха хората да внимават изключително и да избягват да ядат яйца, които може да са заразени с отровния инсектицид и са обозначени със специален печат.

Единствено яйцата, маркирани с код 27 са обявени за заразени и трябва да се избягват, уточни говорител на холандската агенция за безопасност на храните по радиото.

Предупреждението смекчава отправен по-рано от зам.-директора на агенцията призив да се избягва яденето на всякакви яйца, докато властите проверяват яйцата от 180 птицеферми, чиято дейност е спряна.

Птицефермите били клиенти на холандска компания, която обезпаразитявала помещенията с препарата Дега-16 (Dega-16). Натуралният продукт, произведен от мента и евкалипт, бил смесен с инсектицида. Не е ясно обаче кога е бил добавен Фипронилът. Следователите проверяват белгийски дистрибутор и холандска фирма за почистване.

Заразени с инсектицид яйца са открити в Германия и в Холандия, съобщават френски и белгийски информационни сайтове. Над един милион яйца са били изтеглени в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В Белгия няма нито един случай на заразени яйца, съобщиха санитарните власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?