НДК минава под контрола на министъра на културата

НДК минава под контрола на министъра на културата

НДК минава под под контрола на министъра на културата. Това реши правителството на заседанието си в сряда. Досега правата на държавата се упражняваха от финансовия министър.

Именно Симеон Дянков беше министърът, по чиято инициатива НДК стана еднолично акционерно дружество под шапката на финансовото министерство. Това стана с решение на кабинета от май 2011 г.

Това предизвика гнева на несменяемия още от времето на социализма шеф Христо Друмев, който влезе в остър конфликт с Дянков. Финансовият министър назначи нов тричленен борд начело с личния му пиар Ивайло Георгиев, а за изпълнителен директор беше избрана Десислава Бинева, която беше изпълнителният директор на Съюза на издателите. Те предприеха реорганизация в дейността на НДК, като най-видимата беше изгонването на търговците от двореца.

Днешната промяна на принципала на дружеството “има за цел постигането на пълно съответствие между специфичния характер на търговската дейност на НДК и отрасловата компетентност на неговия принципал”, пише в правителственото съобщение. Основният предметът на дейност на НДК е организиране и провеждане на културни, научни, образователни, конгресно-конферентни и обществено-политически прояви в страната и в чужбина.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?