НДК може да бъде ремонтиран заради българското председателство на ЕС

Кунева призова бизнесът да се включи в организацията с безплатна минерална вода

НДК може да бъде ремонтиран заради българското председателство на ЕС

Националният дворец на културата (НДК) да се ремонтира, а бизнесът да доставя безплатно вода за българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Това обсъждат министрите на последното заседание на правителството пише в стенограмата от него.

Въпросът е повдигнат при одобряването на бюджетната процедура за 2016 г. от вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя предупреждава министъра на финансите Владислав Горанов, че в бюджета за догодина трябва да бъдат предвидени средства за подготовката на председателството. Според сметките на Кунева за това щели да са нужни 50 - 60 млн. евро.

"Знам, че звучи много сериозно тази сума, но съм готова ред по ред да я дискутирам с Министерство на финансите", казва вицепремиерът и добавя, че е добре да се направи работна група под председателството на финансовото министерство, която да изготви проект за финансирането.

За да се спестят средства, Кунева предлага бизнесът да се включи, като осигури безплатно вода за срещите в София и Брюксел. За пример тя дава Дания, чието председателство струвало само 50 млн. евро, но защото в организирането му безвъзмездно се включили и частни компании.

Финансовият министър Горанов отговаря, че най-големият разход ще е за инфраструктура. "Отсега се огледайте в кои държавни къщи ще настаняваме делегациите като идват. Трябва да имаме безброй офиси със съответното оборудване вътре. Върти ми се в главата дали НДК не може да се използва като инфраструктура", казва той. Според него още отсега трябва да започне подготовката на проектите за ремонти, за да се направят навреме. Другият вариант за сграда, в която да се състоят мероприятията покрай европредседателството, според министрите, е държавната резиденция в "Бояна".

Според министъра на културата Вежди Рашидов обаче единственото "представително място", където може да се правят срещите през 2018 г. е НДК. Той напомня, че за сградата отговаря Министерството на културата и предупреждава, че ѝ е нужен сериозен ремонт.

"Състоянието на НДК в момента е такова, каквото е състоянието на паметника отпред. Сградата е много амортизирана, в много лош вътрешен вид, единствено в годините са ремонтирани двете тоалетни до Зала №1", обяснява Рашидов. Според него още тази година трябва да се подготвят конкретни проекти за ремонта на НДК, с които да се кандидатства и за пари от еврофондовете.

"Сега просто си говорим. Аз не искам да си говорим, а да ми представите план", прекъсва дискусията премиерът Бойко Борисов. След това обяснява, че "то не е само за сградите, то са бронирани коли за всички делегации, това са огромни ресурси, което не може от днес за утре да стане".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес