НДК ще си връща от ГЕРБ заети етажи през областния управител (обновена)

Велислав Минеков, сн. БГНЕС

Служебният министър на културата Велислав Минеков смени тактиката в опитите си ГЕРБ да освободи 16-ия и 17-и етаж на административната сграда на НДК. В края на септември той вече обяви, че ще "помоли настойчиво" партията на Бойко Борисов да освободи помещенията в сградата, но резултат не последва. Сега Министерство на културата ще действа през областна администрация София - град, която реално е и собственик на помещенията, научи Mediapool.

Новата стратегия

Ведомството на Велислав Минеков води активни разговори с областния управител на София, така че да се намерят нови офиси за централата на ГЕРБ, а освободените два етажа да бъдат върнати към НДК. За връщането на етажите към Националния дворец на културата, който е дружество под шапката на Министерството на културата, ще трябва да се вземе и изрично решение на Министерски съвет, което се очаква да се случи след изборите в неделя, посочиха от МК.

Самият министър обяви след заседанието на МС, че в момента "търсим място, където да преместим тази площ, която е щета за НДК",

Многократно Минеков е обяснявал, че НДК се е разделил с 16-ия и 17-ия етаж на административната си сграда през 2009 г. благодарение на тогавашният областен управител Данаил Кирилов, който обявява двата етажа като "отпаднала полза" и ги дарява на партията.

ГЕРБ: Нямаме такава информация, министърът да прочете закона

"Партия ГЕРБ не е получавала официална информация относно намеренията на Министерство на културата. ГЕРБ няма договорни отношение нито с МК, нито с НДК, а има такива с областна администрация. От областна администрация също нямаме никаква кореспонденция относно намеренията на служебния министър на културата към двата етажа", коментираха пред Mediapool от пресцентъра на ГЕРБ

На въпрос стои ли пред ГЕРБ смяна на централата в близко време, от партията отговориха, че "ГЕРБ спазва закона".

Оттам препоръчаха на служебния министър Велислав Минеков да прочете Закона за политическите партии и Закона за държавната собственост, който урежда подобни отношения.

И по-точно чл. 31 ал. 1 от Закона за политическите партии, който казва : Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

Преди тази поправка в закона, партията е плащала наем.

Старото ръководство на НДК също излизе още през лятото с позиция по казуса. То посочи, че офисните площи, които се ползват от ГЕРБ в административната сграда ПРОНО на НДК са отнети с решение № 986/28.12.2009 на МС поради отпаднала нужда от ТПО "НДК". В резултат на това от 2009 г. НДК няма отношение към тези площи", пишеше в позицията на дружеството.

Mediapool направи няколко опита за коментар от областната управа София-град, но оттам не отговаряха на телефоните за връзка.

НДК с половин милион лева сметка за ток

"В НДК имаме огромен дълг за изплащане. Абсолютно нищо не е направено по отношение на енергийна ефективност. Миналия месец сметката за електричество е близо половин милион лева. В момента са наистина наложителни мерки за спасяването на НДК, предприели сме стъпки и това ще се случи. Наистина тази площ на НДК трябва да бъде използвана. През годините НДК е било обречено на грабеж. Това е английският двор, който е приватизиран. Това е покритият паркинг, който е приватизиран. Това е паркингът, който изведнъж се ползва и е станал собственост на общината. Абсолютно никакви доходи отникъде, спрени са всички източници. Ще се пошегувам, но може би за да върнем тези 90 млн. общ дълг на НДК, може би трябва да поканим АББА, които да изнасят концерт всяка вечер там и, ако може, да не са хоноровани за тази цел", допълни служебният министър, цитиран от бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България