НДСВ депутат обяви за грешка ликвидирането на бившата Държавна сигурност

Ликвидирането на структурите на бившата комунистическа Държавна сигурност, и особено на Шесто управление на ДС беше грешка, заради която в момента България е уязвима за терористите. Това заяви в Пловдив народният представител от НДСВ ген.Нонка Матова, цитирана от БТА. В неделя тя бе избрана за лидер на местната тракийска организация в града.

В Шесто управление на бившата комунистическа Държавна сигурност се намираше отдела за борба с тероризма. В същото управление обаче беше и печално известната политическа полиция, както и ред други репресивни органи.

След демократичните промени в България преди 14 години, репресивните структури на комунистическата Държавна сигурност бяха закрити. Към министерството на вътрешните работи се обособиха специалните служби НСБОП и контраразузнаване, а разузнаването и Националната служба за охрана се сформираха към президентството. В момента антитерористични звена съществуват както в НСБОП, така и в контраразузнаването.

Според Нонка Матова обаче със закриването на структурите на ДС, България е загубила защитните си механизми за борба срещу тероризма и организираната престъпност. От по-нататъшните обяснения на НДСВ-депутатката стана ясно, че тя визира преди всичко агентурната мрежа.

България трябва има своите защитни механизми, каквито има по цял свят, защото ефективната борба срещу тероризма и организираната престъпност преди всичко е превантивна, каза Матова. Като пример тя посочи събитията в Косово, когато, според нея, България е подавала информация на партньорите си от НАТО за реалната ситуация там.

В държавния бюджет за издръжката на един агент у нас в момента се планират по 10 лв. годишно, докато навън цената на работата с един агент стига до 100 хил.долара, съобщи още Нонка Матова. Тя отказа да уточни конкретния размер на общата сума за работа с агентурата на спецслужбите с аргумента, че това е класифицирана информация.

Пред медиите Матова изрази и съжаление, че бившият директор на разузнаването, работил в ДС, Бриго Аспарухов не успя да стане съветник в кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Премиерът Сакскобургготски правилно беше решил да вкара в кабинета си като съветник ген. Бриго Аспарухов, каза Матова. Според нея, с опита и знанията си в областта на разузнаването Аспарухов би бил полезен при създаването на екип за борба с тероризма.

След като преди година, под натиска на западните партньори на България Симеон не успя да назначи о.з.ген. Аспарухов - тогава депутат от БСП, отново начело на българското разузнаване, Сакскобургготски реши да го вкара в политическия си кабинет като координатор на спецслужбите. Убеден в новата си длъжност, Аспарухов дори напусна парламента.

Желанието на Симеон обаче срещна същия отпор, както и предишния му опит да го сложи начело на Националната разузнавателна служба. Няколко западни посланици недвусмислено заявиха, че техните страни нямат доверие на генерала, обучен в бившия Съветски съюз и известен с контактите си с руските спецслужби. Освен дясната опозиция в България, против решението на Симеон се изказаха външният министър Соломон Паси и главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов.

В крайна сметка, след продължил повече от месец външен и вътрешен натиск, Сакскобургготски се отказа и от втория си опит да намери ключово място в управлението на държавата на о.з.ген. Аспарухов.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?