НДСВ доволни от напускането на Литрова и Чуканов

Депутатите Теодора Литрова и Николай Чуканов, които от месеци наред гласуват в пленарната зала против групата на НДСВ, във вторник я напуснаха официално. Двамата подадоха заявленията си и обявиха, че през целия мандат са понасяли "високомерното пренебрежение на управляващите" към себе си.

Отговорът на ПГ на НДСВ, споделен от председателя на групата Станимир Илчев бе, че това е единственото национално отговорно решение на Литрова и Чуканов напоследък. По думите му, царските депутати посрещнали с аплодисменти напускането на двамата.

До миналата седмица обаче, преди НДСВ и ДПС да сключат коалиционно споразумение и с Новото време, царската група не смееше да изгони двамата депутати, тъй като управляващите бяха парламентарно малцинство с общо 118 гласа. След присъединяването на нововремци те вече разполагат с 131 депутати - с 10 повече от необходимите 121 и спокойно могат да си позволят да се лишат от два гласа.

Днес Литрова и Чуканов казаха, че най-вероятно ще се присъединят към ПГ Народен съюз, с която група водели най-усилени разговори.

Още преди, когато се разграничиха от НДСВ при миналите вотове, депутатите от "Оборище" дойдоха при нас и ние им казахме, че вратата за тях в нашата парламентарна група е отворена, коментира пред БНР лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер. Днес Литрова и Чуканов отново се обадили и съобщили, че са подали документи за напускане на ПГ на НДСВ. Попитаха какво е нашето становище, ние потвърдихме предложението си да заповядат в нашата парламентарна група, добави Мозер.

Засега заявление за напускане на царската парламентарна група не еподала Милена Михайлова, която заедно с Литрова и Чуканов се отцепи от официалното "Оборище" на Тошо Пейков.

Запитани дали и Михайловаще напусне групата на НДСВ, Чуканов каза, че решението на ръководството на алтернативното "Оборище" касае всички народни представители от движението, но като се имат предвид "някои особености", които са станали напоследък, ще бъде уважено всякакво мнение на Михайлова.

По думите на Литрова, заявлението на Милена Михайлова за напускане на ПГ на НДСВ е било подписано от нея още преди десет дни. Всички обаче бяхте свидетели на упражнен натиск, право на всеки човек е да защити интересите на семейството си, добави тя. В отговор на въпрос Литрова каза, че Милена Михайлова е споделила своите опасения и своите разговори "с представителите на политическото ръководство на НДСВ, както и с някои министри".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?