НДСВ, ДПС и Новото време порепетираха как ще гласуват за бюджета

Представители на НДСВ, ДПС и Новото време се събраха във вторник следобед, за да уточнят как ще подкрепят държавния бюджет за догодина при гласуването му на второ четене в пленарната зала. Това стана, след като депутатите решиха по време на извънредното заседание на Народното събрание да започнат гледането на текстове от бюджета.

Условията Новото време да подкрепи закона за държавния бюджет бяха три - 135 млн. лв. да се отпуснат допълнително за образованието, съдебната система да получи още 20 млн. лв. извън предвидените по бюджет, а акцизите за цигарите да не се променят, ако сделката за фабрики от Булгартабак не стане.

Допълнителните пари за образованието са одобрени от НДСВ и ДПС и не са предмет на спор.

На срещата във вторник обаче 20-те милиона лева над средствата, предвидени в проектобюджета за съдебната система, са били редуцирани на 10 млн. лв. Тези пари ще бъдат записани под условие, като ще се отпуснат на съдебната система, ако има преизпълнение на приходите на бюджета за първото шестмесечие на 2005 г., и ще се вземат от резерва за неотложни и непредвидени разходи. Това обясни след срещата председателят на парламентарната група на Новото време Мирослав Севлиевски.

На нова среща в сряда представителите на трите парламентарни групи ще обсъдят предложението на нововремци акцизът за цигарите да не се променя, ако няма сделка за Булгартабак. Според Севлиевски може да се въведе и срок за изчакване на сделката - до февруари 2005 г. Ако няма сделка за фабриките, ще се върне старият акциз.

Мотивът на Новото време е, че като се въведе новият акциз, който бе приет в Закона за акцизите, българските цигари ще станат неконкурентни на чуждите, защото от акциза вносните ще поевтинеят, а по-евтините родни марки цигари ще поскъпнат. Това пък ще повлияе на търговските резултати на българските фабрики.

Също следобед депутатите започнаха дебатите по текстовете от закона за бюджета за догодина на второ четене. Няколко часа те посветиха на общите приходни и разходни части, като заседанието бе удължено до 21 часа.

В общата приходна и разходна част ще бъдат записани 100-те милиона лева в повече за образованието, договорени между Новото време, НДСВ и ДПС, стана ясно от дебатите.

Георги Божинов от Коалиция за България поиска държавата да съфинансира с 30 млн. лв. проекти по ИСПА.

Христо Кирчев от СДС предложи да се отпуснат допълнително 300 млн. лв. за капиталови разходи на общините.

Никола Николов от СДС попита по каква логика са увеличени приходите, за да се отговори на нарасналите искания за разходи. Според него при това положение трябва да се промени цялата макрорамка на бюджета.

Бюджетната комисия пък е одобрила по принцип целевото отпускане на 2 млн. лв. за Софийския университет, поискани от председателя на парламента Огнян Герджиков.

Още от Бизнес