НДСВ, ДПС и Новото време се разбраха да върнат старите акцизи на цигарите

Трите партии в управляващата коалиция - НДСВ, ДПС и Новото време, се договориха на среща в петък с финансовия министър Милен Велчев и с министъра на икономиката Милко Ковачев да върнат акцизите на цигарите и тютюневите изделия от 2004 г.

Уточнихме механизма как да изпълним ангажимента между НДСВ, ДПС и Новото време от края на миналата година, ако няма сделка за "Булгартабак", да бъде върнато старото положение на акцизите на цигарите, обясни министър Велчев, който беше домакин на срещата.

В края на миналата година с измененията в Закона за акцизите беше променена структурата на акциза на цигарите, от което поевтиняваха по-скъпите български и вносните цигари, а се увеличи цената на по-евтините родни цигари. Промяната бе направена и по искане на Бритиш-Американ табако - кандидат за закупуване на три фабрики от Булгартабак холдинг.

Ще се върне и режимът, действащ до Нова година за определяне на цените на цигарите. Според него цените се определят с постановление на Министерския съвет по предложение на производителите и вносителите.

Действащият в момента режим предвижда производителите и вносителите само да регистрират цените си в Министерството на финансите, където заявяват необходимите им количества бандероли.

Промените, регламентиращи връщането на старото положение с цените, ще бъдат извършени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Председателят на бюджетната комисия Нина Радева поясни, че от следващата седмица започват консултации между трите партии за уточняване на законовите текстове и внасянето им пленарната зала. Тя не се ангажира с прогноза откога ще влязат в сила промените, но от думите ѝ се разбра, че това ще стане колкото може по-скоро.

Според Милен Велчев ще има гратисен период, за да могат да се продадат цигарите с бандеролите, влезли в сила от 1 януари 2005 г.

Трите партии са поели ангажимент да се придвижи и проектозаконът за безмитната търговия, казаха членове на Асоциацията на безмитните оператори. Той ще влезе в сила от 1 януари 2006 г. Според разпоредбите му безмитната търговия ще се облага с 4% данък печалба, а дружествата, които могат да я осъществяват, трябва да имат най-малко 1 млн. лв. уставен капитал.

При продажба на безмитни стоки ще се издават касови бележки, в които ще се записват данните на купувача - физическо или юридическо лице, предвижда още проектът. Ще се организира и он-лайн връзка между безмитните обекти и митниците.

Безмитните складове и магазини ще бъдат снабдени с камери.

Споделяне

Още от Бизнес