НДСВ гласи за изборите управляван от чужденци преброител

Лидерът на БСП Сергей Станишев предупреди във вторник, че има опасност държавната фирма “Информационно обслужване” АД, която, според него, има най-големият опит в преброяването и обработването на резултатите от български избори, да бъде дадена за управление на чужд оператор. Станишев каза това след като излезе от консултациите с президента Георги Първанов за състава на Централната избирателна комисия.

Не би трябвало фирма, управлявана от чужденци, да бъде преброител на български избори, това е дори въпрос на суверенитет, заяви Станишев.

Твърдението му, че мениджмънтът на държавната фирма “Информационно обслужване” АД със сигурност ще бъде поето от външна фирма идвало от факта, че условията за конкурса били направени по начин да елиминират българските участници в него.

Според обявения на 6 април т. г. в два централни всекидневника конкурс за управляваща фирма на “Информационно обслужване” АД, кандидатите трябва да имат собствен капитал в размер най-малко на 15 млн. евро, да имат годишен приход поне от 100 млн. евро в последните три години и да са натрупали минимум 10-годишен опит в областта на информационните технологии. Те не трябва да са офшорки или клонове на чужди фирми у нас.

Ако конкурсът премине успешно в огласените срокове, две-три седмици преди изборите “Информационно обслужване” трябва да има нов мениджър.

Параметрите на заданието ясно показват, че няма български кандидат, нито може да се създаде консорциум от български кандидати, който да отговаря на финансовите условия на конкурсното задание.

Споделям опасенията на Станишев, каза пред Mediapool математикът Михаил Константинов, предложен за член на ЦИК от квотата на ДСБ. Наистина е въпрос на накърнен суверенитет, ако базата данни с цялата информация за българското население стане достояние на чужда фирма, дори тя да е най-доброжелателната и добросъвестната, каза той. Освен това чуждият управител не би могъл бързо да навлезе в българската изборна проблематика и е възможно това да доведе до сривове или грешки при обработката на изборните резултати, ако това се прави от “Информационно обслужване”.

Константинов припомни гафа на същата фирма с преброяването на гласовете по време на президентските избори през 2001 г. Тогава ЦИК избра за преброител  “Информационно обслужване”, но срив в системата на фирмата на първия тур доведе до аварийно извикване на втори преброител, който спаси положението.

Димитър Калчев: Търгът за избор на преброител ще е без обжалване

Търгът за преброител не можеше да се обяви досега, защото не бяха обнародвани промените в Закона за избиране на народни представители. Това каза във вторник министърът на държавната администрация Димитър Калчев.

Според него технически нямало да има време за обжалване на резултатите от търга и затова той щял да се посъветва с експерти как да се направи условията за процедурата така, че обжалването да липсва като възможност.

още

Ако гласовете на единия от двамата кандидати – Петър Стоянов и Георги Първанов - бяха над 50% на първия тур, гафът щеше да е много голям. Положението бе спасено от факта, че нито един от двамата не събра необходимия процент за спечелване на изборите още на първия тур, поясни Константинов. На втория тур нещата бяха овладени от повикания на помощ Математически колектив “Избори”, добави той.

Според математика Илия Божинов, бивш член на неправителствената организация със статут на официален наблюдател на изборите ГИСДИ (Гражданска инициатива за свободни и демократични избори), а сега член на Висшия съвет на БСП, опасенията за заплаха на държавния суверенитет от евентуално чуждо управление на “Информационно обслужване” обаче са пресилени. И той обаче смята, че фирмата не е свършила добре работата си по време на последните президентски и местни избори, на които е била официален преброител.

До ден днешен “Информационно обслужване” не е публикувала в електронен вид данните от секционните протоколи от последните местни избори, за което нямаме никакво обяснение, каза Божинов.    

На всички избори Централната избирателна комисия решава кой ще бъде преброителят. От години ГИСДИ настояваше да имаме постоянна изборна администрация, която да се занимава с преброяването на гласовете и обработката на изборните резултати, каза Божинов. Според него така щели да се намалят разходите, давани при всеки избор на външна фирма преброител. А и ЦИК щеше да носи отговорност за целия изборен процес, а не при гафове да се оправдава с преброителя, мотивира се той.

Константинов предположи, че ако решенията в ЦИК се вземат с обикновено мнозинство, изборът на “Информационно обслужване” за преброител ще е предрешен, защото членовете на ЦИК от квотата на НДСВ, ДПС и Новото време ще са достатъчни за вземане на всяко решение. Ако обаче решенията се вземат с мнозинство две трети, тогава е възможно консенсусно решаване на възникналите въпроси, обясни той.

Константинов каза още, че тепърва ще стане ясно защо точно преди изборите  принципалът на “Информационно обслужване” АД – Министерството на финансите – е решило да търси управител на дружеството, което е в забранителния списък за приватизация като дружество със стратегическо значение. Това могат да обяснят управляващите, ако намерят за добре, каза Константинов.

От самото дружество отказаха всякакъв коментар по темата, докато тече конкурсът.

Техническите възможности и опита да извършват преброяване и математическа обработка на изборните резултати у нас имат две дружества – “Информационно обслужване” АД и Математически колектив “Избори”. Сдружението на независими математици е извършвало преброяването на гласовете на всички избори от 1991 г. до 1999 г.  “Информационно обслужване” е правило това на изборите през 2001 и 2003 г.    

Споделяне

Още по темата

Още от България