НДСВ и БСП осуетиха рокадите на висшите магистрати

Управляващите, БСП и президентът спечелиха надпреварата във времето с висшите магистрати и засега успяха да осуетят част от замислените рокади между тях.

Ден преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябваше да се избере председател на Върховния административен съд (ВАС), в "Държавен вестник" излязоха поправките в Закона за съдебната власт, които прекратяват избора. За днес съветът бе планирал извънредно заседание, на което да се обсъдят кандидатурите за шеф на административния съд, преди утрешното гласуване. Малко след като се събраха в 14 ч., членовете на съвета единодушно прекратиха процедурата по избор.

Запитан дали е имало някой, който да се e противопостави, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров отговори с думите: "Всички ние сме юристи, не може някой да се противопостави".

Миналата сряда председателят на ВАС Владислав Славов, избран дни преди това за конституционен съдия, предложи Георги Марков да заеме мястото му. Славов трябва да встъпи в длъжност в Конституционния съд в началото на октомври, когато изтича мандатът на Марков като конституционен съдия. Мандатът на Славов начело на ВАС свършва на 1 декември т.г.

Само ден по-късно - в четвъртък, управляващото мнозинство и БСП прокараха през парламента поправките в Закона за съдебната власт, вкарвайки вътре процедурни пречки изборът на Марков да се състои още сега. Срещу тази част от промените гласуваха единствено депутати от ОДС. В петък президентът започна консултации по законовите промени и обяви, че ще издаде указа си в обичайния 14-дневен срок. Това обаче се случи още на следващия работен ден - в понеделник, 7 юли, а във вторник поправките вече бяха отпечатани и в "Държавен вестник" и влязоха в сила.

Според новите правила, изборът на главен прокурор и на председателите на двете върховни съдилища трябва да става с квалифицирано, а не със сегашното обикновено мнозинство от членовете на ВСС. Процедурата по избор може да започне не по-рано от 2 месеца преди изтичането на мандата на тези три ръководни длъжности, докато сега срокът е 3-месечен. В закона изрично е посочено, че с влизането му в сила започналите и недовършени процедури по избор се прекратят.

Запитан дали скоростно приетите поправки в съдебния закон могат да се определят като "Анти Марков", Владислав Славов отказа да коментира с мотива, че ако някой атакува закона пред Конституционния съд, на него като конституционен съдия може да му се наложи да го гледа.

След днешното заседание на съдебния съвет стана ясно, че членовете му не са коментирали въпроса кога трябва да започне новата процедура за избор на шеф на ВАС. Два са възможните варианти - два месеца преди началото на октомври, когато Славов ще отиде в Конституционния съд, или два месеца преди 1 декември, когато изтича мандата на Славов като шеф на ВАС.

Според шефът на ВКС Иван Григоров, най-вероятно процедурата ще бъде открита през септември. Засега няма внесено предложение ВСС да заседава извънредно на 3 август, каза и шефът на ВАС Владислав Славов.

Категорично няма пречки сегашните две кандидатури да бъдат предложени и при новата процедура, каза правосъдният министър Антон Станков. Освен Георги Марков, за шеф на ВАС бе предложена и сегашната зам.-председателка на административния съд Светла Петкова.

Съдебната власт винаги е била обект на конкуренция между различни интереси и виждания, политиката винаги се е месила в съдебната власт, каза пред Дарик радио председателят на Софийския окръжен съд и член на ВСС Нели Куцкова.

По повод на законовите промени тя заяви, че е важно да се намери разумният баланс с оглед на бъдещето, а не с оглед конкретна ситуация или конкретна личност. Избирането на главния прокурор и председателите на висшите съдилища с гласовете на две-трети на членовете на ВСС е възможно, но досега не е правено. Ако се установи, че не е удачно, няма пречка законодателят пак да го промени, каза Куцкова.

Споделяне

Още от България