НДСВ и ДКСИ отказаха да разсекретят досиетата на ДС

Комисията по вътрешен ред и сигурност не прие предложението на депутати от ОДС за промени в закона за защита на класифицираната информация, с които да се разсекретят архивите на бившата Държавна сигурност до 1991 година.

Срещу предложението гласуваха двама о.з. генерали от левицата, а от депутатите от НДСС се въздържаха. Против разсекретяването се обяви и председателката на Държавната комисия по сигурността (ДКСИ) Цвета Маркова, която участва в заседанието по своя инициатива.

Един от вносителите - Йордан Бакалов от СДС, заяви, че отхвърлянето на поправките е станало под прякото разпореждане на премиера Симеон Саскскобургготски, който се обадил преди заседанието на комисията. Причината, според Бакалов е, че при разсекретяването на документите "ще се разкрият истини за хората, довели НДСВ на власт".

Отхвърлените предложенията предвиждаха след проверка в ДКСИ да не бъдат назначавани служители, които са били съпричастни към дейността на ДС. Дясната опозиция настояваше архивите на бившата комунистическа тайна полиция да станат публични и да бъдат предадени на Държавния архив. От ОДС се позоваха на решение на предишното Народното събрание, според което архивите на ДС не са държавна тайна. Освен това се предвиждаше при унищожаването документите на бившата ДС задължително да присъства представител на Държавните архиви, който да прецени историческата стойност на документите.

Миналия петък председателят на парламента Огнян Герджиков задължи комисията да разгледа предложенията на ОДС с аргумента, че те отлежават вече две години. ОДС всяка седмица се опитва да ги вкара в дневния ред на парламента, но те отпадаха с мотив, че първо трябва да има становище на вътрешната комисия.

Единствено Марио Тагарински, Йордан Бакалов и Йордан Соколов са гласували "за" поправките, генералите от БСП Любен Петров и Тодор Бояджиев са били против, а останалите десет от мнозинството, начело с шефа на комисията Владимир Дончев от НДСВ са се въздържали.

Дончев се оправда, че е гласувал въздържал се, защото според него част от текстовете имат лустрационен характер.

Становището на комисията по сигурност на информацията по предложенията на ОДС също бе отрицателно.

Цвета Маркова заяви пред журналисти, че промените само щели да внесат смут в добрата работа на ДКСИ. В момента комисията има достъп до всички архиви и няма обществена потребност от подобни промени в закона за класифицирана информация.

Проверките, които извършваме и по сегашния закон са изключително широкообхавтни, задълбочени и имаме достъп до всички дела за проучване, каза Маркова.

В последните дни, след като ДКСИ отказа достъп до сертификат за работа с натовски тайни на трети посланик, номиниран от МВнР, Маркова многократно заяви пред медиите, че комисията ѝ работи абсолютно независимо, без натиск от институциите и има пълен достъп до информационните масиви на службите, за да установи дали даден кандидат е лоялен към България като член на НАТО.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?