НДСВ и ДПС не признават провал за Булгартабак

Управляващите днес декларираха огорчението си, че вместо да бъдат подкрепени за отказа им от сделка за Булгартабак, тях ги критикуват. В декларация от парламентарната трибуна, НДСВ и ДПС прехвърлиха изцяло отговорността за провалената приватизация върху кандидат-купувача на тютюневия холдинг.

Твърдият публичен отказ на управляващите да поемат каквато и да е отговорност за продължилата без успех цяла година приватизационна процедура дойде в отговор на декларация на дясната опозиция. От парламентарната трибуна Надежда Михайлова призова мнозинството да накара вицепремиера Николай Василев да поеме политическата отговорност за провала на сделката и да се оттегли.

В отговор мнозинството отхвърли всички обвинения за провал на сделката с аргумента, че с отказа си защитило националните интереси.

Размяната на публични реплики бе по повод прекратената в понеделник сделка за Булгартабак, което стана с политическо решение на депутатите от НДСВ и ДПС.

Ако кабинетът не се раздели с проваления си министър на икономиката, премиерът и лидер на НДСВ Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган ще признаят съучастничеството си в опита за ограбването на Булгартабак и на България, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ОДС Надежда Михайлова.

Спирането на сделката с политическо решение е ясно признание, че е съществувал скандален сценарий за грабежа на Булгартабак, каза тя и призова мнозинството да изиска премиерът незабавно да уволни Николай Василев.

Вместо обещаваната от този кабинет бърза приватизация, тя се проточва с месеци. Вместо компетентна, тя е противозаконна и антиконституционна, вместо прозрачна, приватизацията се превърна в задкулисна интрига, заяви Михайлова. С краха на сделката за "Булгартабак холдинг" катастрофира икономическата политика на правителството, добави тя.

От голямата лъжа стана ясно едно, и това е кой загуби, добави лидерът на ОДС. Според нея загуби България, поради компрометирането на приватизационния процес, загуби тютюневият отрасъл, защото не беше преструктуриран, загуби и "Дойче банк", защото беше излъгана и подведена.

На тези думи Станимир Илчев от името на НДСВ и ДПС отвърна, че управляващите трябва да бъдат подкрепени, а не безпринципно атакувани, защото са защитили националния интерес и принципите за ясна, прозрачна и ефективна приватизация. Именно тези принципи не им позволявали да направят сделка на всяка цена.

Управляващите ще продължат да ги следват, декларира Илчев и добави, че това не означавало отказ от приватизация. От името на НДСВ и ДПС той настоя правителството незабавно да обяви нова процедура за приватизацията на тютюневия холдинг.

Правителството било последователно в действията си по приватизацията на Булгартабак, вината да няма сделка е на купувача, който се опитал да подмени част от задължителните условия на конкурса, стана ясно още от изявлението на Илчев.

На атаката на дясната опозиция Илчев отвърна и с контраатаката, че прекратяването на една приватизация с цел защита на националния интерес е за предпочитане пред начините, по които беше осъществена приватизацията на авиокомпания Балкан, "Кремиковци или Химко от предишното правителство на ОДС.

Споделяне

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?