НДСВ и ДПС не признават провал за Булгартабак

Управляващите днес декларираха огорчението си, че вместо да бъдат подкрепени за отказа им от сделка за Булгартабак, тях ги критикуват. В декларация от парламентарната трибуна, НДСВ и ДПС прехвърлиха изцяло отговорността за провалената приватизация върху кандидат-купувача на тютюневия холдинг.

Твърдият публичен отказ на управляващите да поемат каквато и да е отговорност за продължилата без успех цяла година приватизационна процедура дойде в отговор на декларация на дясната опозиция. От парламентарната трибуна Надежда Михайлова призова мнозинството да накара вицепремиера Николай Василев да поеме политическата отговорност за провала на сделката и да се оттегли.

В отговор мнозинството отхвърли всички обвинения за провал на сделката с аргумента, че с отказа си защитило националните интереси.

Размяната на публични реплики бе по повод прекратената в понеделник сделка за Булгартабак, което стана с политическо решение на депутатите от НДСВ и ДПС.

Ако кабинетът не се раздели с проваления си министър на икономиката, премиерът и лидер на НДСВ Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган ще признаят съучастничеството си в опита за ограбването на Булгартабак и на България, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ОДС Надежда Михайлова.

Спирането на сделката с политическо решение е ясно признание, че е съществувал скандален сценарий за грабежа на Булгартабак, каза тя и призова мнозинството да изиска премиерът незабавно да уволни Николай Василев.

Вместо обещаваната от този кабинет бърза приватизация, тя се проточва с месеци. Вместо компетентна, тя е противозаконна и антиконституционна, вместо прозрачна, приватизацията се превърна в задкулисна интрига, заяви Михайлова. С краха на сделката за "Булгартабак холдинг" катастрофира икономическата политика на правителството, добави тя.

От голямата лъжа стана ясно едно, и това е кой загуби, добави лидерът на ОДС. Според нея загуби България, поради компрометирането на приватизационния процес, загуби тютюневият отрасъл, защото не беше преструктуриран, загуби и "Дойче банк", защото беше излъгана и подведена.

На тези думи Станимир Илчев от името на НДСВ и ДПС отвърна, че управляващите трябва да бъдат подкрепени, а не безпринципно атакувани, защото са защитили националния интерес и принципите за ясна, прозрачна и ефективна приватизация. Именно тези принципи не им позволявали да направят сделка на всяка цена.

Управляващите ще продължат да ги следват, декларира Илчев и добави, че това не означавало отказ от приватизация. От името на НДСВ и ДПС той настоя правителството незабавно да обяви нова процедура за приватизацията на тютюневия холдинг.

Правителството било последователно в действията си по приватизацията на Булгартабак, вината да няма сделка е на купувача, който се опитал да подмени част от задължителните условия на конкурса, стана ясно още от изявлението на Илчев.

На атаката на дясната опозиция Илчев отвърна и с контраатаката, че прекратяването на една приватизация с цел защита на националния интерес е за предпочитане пред начините, по които беше осъществена приватизацията на авиокомпания Балкан, "Кремиковци или Химко от предишното правителство на ОДС.

Споделяне

Още от Бизнес