НДСВ и ДПС преодоляха президентското вето със скандал

След повече от четири часа дебати, по данни на електронното табло, гласуваха 127 депутати само от НДСВ и ДПС. Срещу ветото и в подкрепа на закона гласуваха 125 народни представители. От НДСВ единствено Николай Чуканов подкрепи ветото, а колегата му Светослав Белчинов, се въздържа.

ОДС, Коалиция за България и независимите депутати отказаха да участват в гласуването. Те демонстративно напуснаха банките и се подредиха край стените на пленарната зала, за да се види колко точно депутати от мнозинството има в залата. След гласуването те обявиха, че те не са били повече от 117 - 118 човека и обвиниха НДСВ и ДПС, че са превърнали парламента във фарс, отхвърляйки вето на държавния глава с фалшив вот с чужди карти. ОДС нарече вота "позор", а БСП - "грозни сцени". Виждал съм и по-грозни сцени в парламента, се усмихна доволно в кулоарите Ахмед Доган. За да бъде прегласувано президентско вето, са необходими минимум 121 гласа.

Защо бият негрите!?
Преследван по коридорите на НС, за да обясни защо не се е противопоставил на гласуването с чужди карти от съпартийците му, председателят на парламента Огнян Герджиков коментира емоционално и кратко: "Всеки ден с чужди карти !!! Що Коалиция за България гласува с чужди карти, кажете ми? Питам защо те гласуват с чужди карти? Питам!". В задълженията на Герджиков по правилник влиза и санкционирането на такава практика. След този "отговор" Герджиков, видимо ядосан, се затвори в кабинета си без повече обяснения.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?