НДСВ и ОДС се обединиха за разследване на БСП

НДСВ и ОДС се обединиха около предложението на сините за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да проучи данните за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин. Това стана ден след като червените обявиха курс към предсрочни избори и се зарекоха да не говорят за аферата с петродоларите.

Решението за комисията бе одобрено със 125 гласа "за", 24 "против" и 32 "въздържали се". Срещу парламентарно разследване на БСП гласуваха двама царски депутати - шефът на комисията по външна политика, отбрана и сигурност Венко Александров и Петко Ганчев. Петима от жълтите се въздържаха. От деветте присъстващи в залата депутати на Ахмед Доган само един гласува "за", останалите се въздържаха.

От Коалиция за България единствено Кръстьо Петков подкрепи създаването на комисия. Двадесет и двама от левите депутати бяха "против", 19 се въздържаха. Шестимата независими в пленарната зала бяха "за".

По-голямата част червените депутати - 22-ма, гласуваха "против", 19 се въздържаха.

БСП фигурира в списъка на иракския в. Ал Мада с още близо 270 имена на лица, фирми и организации от над 50 страни, които получавали от Саддам Хюсеин барели петрол в замяна на политическа подкрепа.

Гласуването на комисията и изборът на депутати в нея ще стане в петък преди парламентарния контрол, обяви председателстващата пленарното заседание Камелия Касабова от НДСВ.

ОДС: Президентът не е безпристрастен

Основният аргумент на ОДС за създаването на парламентарна анкетна комисия беше, че президентът Георги Първанов, който разпореди проверка на случая, не е безпристрастен, тъй като е бил лидер на БСП по времето, когато се твърди, че се реализирани незаконните сделки.

Зам. председателят на ОДС Димитър Абаджиев изтъкна още, че Първанов е възложил проверката на пряко подчинената му служба НРС и на доверената му НСС, чийто шеф бе назначен от него.

СДС поиска анкетна комисия още при избухването на петролния скандал. От БСП тогава също дадоха съгласие, изтъквайки, че така ще могат напълно да изчистят името си. Днес обаче отказаха да подкрепят предложението.

Царски депутати пък преди седмица бяха по-скоро против създаване на анкетна комисия, като шефът на парламента Огнян Герджиков дори изтъкна, че парламентът не е разследващ орган и че няма анкетна комисия за парите на фондация "Демокрация".

Във вторник обаче парламентарната група на НДСВ реши да подкрепи предложението на дясната опозиция.

Става въпрос не само за финансирането на една от най-големите политически сили в България. По-голямата причина е, че тези твърдения, докато не бъдат изчистени, доказани или пък отхвърлени по достатъчно убедителен начин, слагат наистина сянка на съмнение върху последователната иначе българска външна политика и евроатлантическите ангажименти на страната, обясни мотивите на мнозинството зам.председателят на групата Борислав Цеков.

Нововремци и председателят на групата Станимир Илчев са били сред най-големите защитници на тази теза.

Опозиционен депутат може да оглави комисията

Пред БНР Цеков допълни, че НДСВ приема предложението на дясната опозиция анкетната комисия да се състави на паритетен принцип - по равен брой депутати от всяка парламентарна група, за да няма основания за съмнения в изводите ѝ. Част от управляващите били склонни председателят на комисията да бъде от опозицията. Тъй като БСП е разследваната политическа сила, най-вероятно комисията ще бъде председателствана от депутат на ОДС.

След създаването си анкетната комисия ще поиска цялата необходима информация от всички държавни институции и служби, при необходимост ще осъществи контакти и с чуждестранни източници, в т.ч. парламентарни, посочи Цеков.

Комисията трябва да покани и изслуша онези партийни функционери на БСП и български длъжностни лица, за които се прецени, че имат какво да кажат по случая, допълни той.

Целта е в крайна сметка или да се оневини БСП, или да се покаже скритото, ако има такова, лице на част от ръководната върхушка в социалистическата партия, каза още зам.председателят на НДСВ.

Той обърна внимание върху обърканите обяснения от страна на БСП след избухването на петролния скандал. Създава се впечатление, че там се прикрива нещо, идват разнопосочни сигнали, каза депутатът.

Цеков отказа да коментира конкретно съмненията на СДС, че след "петрол срещу подкрепа" се задава и скандал "петрол срещу оръжие". Но според него започналото с публикация в арабския в.Ал Мада е само прелюдия към разкриването на цяла система от отношения и връзки. "Мисля, че прекаленото самочувствие на БСП, менторският тон, който си позволява от известно време, ще изчезне, когато се появят истинските резултати от дейността на тази анкетна комисия", прогнозира депутатът.

Старите ченгета - по-морални и по- професионални от новите

Манджуков поиска от медиите да не тиражират "провокации" по негов адрес

Бизнесменът Петър Манджуков заяви, че по никакъв повод той или фирма и структура, в която участва, не са предприемали или извършвали действия за доставка на стоки и услуги, нарушаващи законите на България или международни ограничения, произтичащи от резолюции на Съвета за сигурност на ООН или на други международни организации, на които страната е член.

Фирмата на Манджуков "Машиноекспорт" е участвала в програмата на ООН "Петрол срещу храни", стана ясно след като избухна скандала с 12-те милиона барела петрол, дарени от Саддам Хюсеин за БСП. Вчера от ОДС пък прогнозираха, че може да избухна нов скандал "петрол срещу оръжие", свързан с оръжейната фирма на Манджуков "Норууд".

още

Изводът от информацията за "петрол срещу оръжие" е един - че новите ченгета, за разлика от старите, нямат нито професионалните им качества, нито моралните им качества, коментира зам.председателят на БСП Румен Овчаров.

По думите му това е основното описание на новината, дошла преди ден от централата на СДС, че назначеният от Георги Първанов посланик в Алжир преди това е бил представител на оръжейната фирма на Петър Манджуков "Норууд". Зам.председателят на дясната партия Йордан Бакалов допълни, че Венелин Петров е посещавал и Ирак, с което насочи следите към нов вариант на петролния скандал.

Посланикът ни в Алжир вчера призна, че е бил представител на Манджуков "на приятелски начала", но опроверга връзката с Ирак, защото пътуването му в Багдад било години преди да започне работа за Манджуков.

БСП и Първанов в момента олицетворяват България

Въпреки че вчера Висшият съвет на БСП взе решение партията да престане да коментира петролния скандал, докато не получи факти, днес пред Би Ти Ви зам.председателят Овчаров отново обясни позицията на социалистите и на президента Първанов, че това е компромат срещу България, а не само срещу една от политическите централи в страната.

Според обясненията на Овчаров, "компроматът" срещу БСП бил и компромат срещу България, защото освен социалистическа, БСП е и българска партия, при това в момента с най-голяма обществена подкрепа.

Той заяви, че някой има интерес да дестабилизира политическата система в България, атакувайки най-голямата партия - БСП и най-стабилната държавна институция - президента.

"Срещу кого е атаката? Атаката е срещу БСП, атаката е срещу президента. Коя е институцията с най-голям авторитет в момента, която на практика държи държавата ни като държава? Това е президентската институция... Коя е партията, която има най-голям авторитет и държи партийната система като такава? - БСП", запита и сам си отговори Овчаров.

На въпроса кой е направил този удар, и то през Ирак, отговорът на Овчаров бе, че в БСП имали представа, но все още нямали достатъчно доказателства.

Преди това, запитан кой в Ирак би имал полза да дискредитира политическа сила като БСП, а и още доста партии извън България, зам.председателят на социалистите каза, че не би търсил причините за компромата в Ирак, а в интереса на политически и неполитически структури в самата България.

С думите "Е, и какво от това?" Овчаров отказа коментар на контактите на партийно ниво между БСП и партията на Саддам Хюсеин БААС и за пореден път се опита да ги приравни с официални междудържавни контакти между България и Ирак по време на предишното правителство на ОДС. Доводът му бе, че както правителството на Костов се е опитвало да разреши проблема с иракския дълг в условията на ембарго, така същото е правила и БСП, като е използвала "традиционно добрите" си отношения с арабските страни в интерес на държавата.

Още от България